Nove odluke Grada Zadra trebale bi omogućiti mirniji život stanovnicima Poluotoka.

- Ove odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, uvjetima za održavanje manifestacija i komunalnom redu dio su većeg paketa mjera koje smo pripremili u partnerstvu s gospodarskom i obrtničkom komorom i Udruženjem obrtnika. Cilj ovih akata je postaviti jasan i čvrst okvir za aktivnosti koje su neminovne, ali i koje su se pokazale spornima. Riječ je o buci, radnom vremenu ugostiteljskih objekata i promet i zadržavanje vozila u povijesnoj jezgri. Stroga kontrola, jasne metode i čvrsta provedba ovih odluka novi je izazov za naše komunalne redare, a nadam se nepremostivi za sve one koji namjeravaju ove odluke kršiti, rekao je gradonačelnik Branko Dukić koji je te tri odluke povezao jednom rečenicom - više reda u javnom prostoru, manje muke i buke za građane.

Analizom prošle turističke sezone, koju je proveo Upravni odjel za komunalne djelatnosti, utvrđeno je prekomjerno zadržavanje dostavnih vozila.

- I to neovisno o učestalosti intervencija i postupanja policije i prometnog redarstva. Odlukom se u nadzor uključuje i komunalno redarstvo s daleko izdašnijim kaznama, istaknuo je pročelnik Robertino Dujela.

Vlasnike vozila redari će moći opaliti po džepu s kaznama u iznosu od 130 do 1.320 eura, ovisno o njihovom statusu.

- Vjerujemo da će Gradsko vijeće dati podršku inicijativi komunalnog redarstva te podržavati ovu odluku, koju smatramo dobrom. Postupanje komunalnog redarstva širi se i donošenjem ostalih odluka, poručio je Dujela dodajući kako će komunalni redari tako sudjelovati i u nadzoru buke.

Glazba na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljena je do ponoći izvan turističke sezone, a u sezoni do jedan sat. Za nastupe uživo i produljenje tog vremena moraju zatražiti suglasnost gradonačelnika.

- Najveća novost su odredbe o decibelima, koji su iznimno niski, na razini mog govora, rekao je tiho Mate Pinčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

Kazne za preglasnu glazbu iznose 1.320 € za pravnu osobu, 260 € za odgovornu, te 660 € za obrtnike.

- Ova odluka uvelike će promijeniti sliku grada, posebno na Poluotoku čijim će stanovnicima donijeti normalniji život i mirniji san, najava je resornog pročelnika koja je obradovala stanovnike Poluotoka.