Udruga CINAZ u suradnji s Gimnazijom Jurja Barakovića u Zadru organizira interaktivno predavanje „Mladi i alkoholizam" za učenike u utorak, 25. travnja u 10.40 sati u Gimnaziji Jurja Barakovića (Multimedijalna dvorana).

Predavanje na temu ovisnosti o alkoholu među mladima će voditi profesorica dr.sc. Marina Nekić sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Alkohol je najdostupnije sredstvo ovisnosti i mogli bi za sigurnošću reći i društveno najprihvatljivije. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto su rezultati istraživanja iz 2019. na razini EU pokazali da su hrvatski učenici po konzumaciji alkohola iznad europskog prosjeka. Naime, riječ je o tome da je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu popilo alkohol. Isto tako, preko 40 % učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije. Osobito rizičnu skupinu čine upravo mlađi adolescenti jer je rizik od pojave ovisnosti o alkoholu veći što su djeca počela konzumirati alkohol u ranijoj dobi točnije prije 15. godine života. Osim toga, mozak adolescenata još nije gotov proizvod te će tek početkom dvadesetih strukture mozga koje su zadužene za pažnju, promišljanje, kontrolu ponašanja biti zrele. S druge strane mladi su skloni eksperimentiranju, to im je sastavni dio repertoara ponašanja jer na taj način izgrađuju vlastiti identitet.

- Stoga je važno da pričamo o posljedicama pijenja alkohola jer kako narodna poslovica kaže, tko pije taj i plaća. Da mladi ne plate preveliku cijenu nepromišljenih odluka važno je s njima razgovarati o tome koji su razlozi pijenja alkohola i kakve posljedice mogu očekivati ako piju. Na ovom predavanju provjerit ćemo znanje mladih o alkoholu, razotkriti neke mitove, razgovarat ćemo o rizičnim faktorima koji doprinose pijenju alkohola. Također ćemo mladima dati odgovor na pitanje zašto su oni dobno osjetljiva skupina i kako si mogu pomoći da budu odgovorniji, poručuju iz CINAZ-a.

Aktivnost se provodi u sklopu preventivnog programa za mlade Udruge CINAZ uz potporu Grada Zadra.