Zadrani su i ove godine dali ruku za čistu Puntu Bajlo. Dvjestotinjak građana svih generacija odazvalo se jutros, na Dan planete Zemlje, ekološkoj akciji čišćenja podmorja uz predstavljanje udruga tehničke kulture i njihovih projekata.

- Nije bilo previše, ali ni premalo smeća. Iz mora smo izvukli gume, kišobrane, čaše, plastične vrećice... Nakupilo se pola kontejnera otpada, doznajemo od Đanija Iglića, predsjednika Ronilačkog kluba Sv. Roko, jednog od organizatora događanja održanog u sklopu Županijskih dana i to upravo.

U organizaciji su i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Gradsko društvo Crvenog križa i Čistoća. Svi oni potrudili su se kako bi velikim i malim Zadranima ponudili zanimljiv program. Zajednica tehničke kulture tako je održala STEM radionice, Društvo pedagoga tehničke kulture „Zadar" pokazalo je UNIMAT strojeve, Društvo informatičara „Zadar" robote pčelice, dok su ronioci približili malakologiju za velike i male, a CB Radioklub „Donat" i Radioklub „Zadar" tehnike komunikacije. Aeroklub „Zadar" prisutne je odveo na virtualni let s 2D simulatorom i FPV dronom s naočalama, dok se uz Astronomsku udrugu Zadar solarnim teleskopima promatralo Sunce. Zdravlje je uvijek na prvom mjestu pa su članovi Crvenog križa Zadar besplatno mjerili krvni tlak i šećer u krvi. Značaj svog rada okupljenima je predstavila i Čistoća, koja je osigurala kontejner za otpad.

- Zaista je to bilo lijepo druženje. Ovo je fenomenalan prostor koji bi se mogao dignuti na još veću razinu i na kojem bi se moglo organizirati još više događanja, istaknuo je Iglić potencijal Punte Bajlo koja je danas očišćena od otpada.