Dokumentacija za nabavku linearnih akceleratora hrvatskim bolnicama, od kojih je jedan namijenjen za OB Zadar, potaknula je kontroverze u nacionalnim medijima. Kako je javio Index, sumnja se da se dokumentacija priprema na način da joj može udovoljiti samo jedan ponuđač, Siemens Healthineers, dok Philips, GE Healthcare, Canon i drugi proizvođači, zbog razlika u tehnologiji, neće udovoljavati natječaju.

U dokumentu koji je objavljen pod naslovom „Usluga izrade metodologije i e-Smjernica" navodi se kako Ministarstvo zdravlja planira nabavku linearnih akceleratora za šest hrvatskih bolnica. Najmanji iznos predviđen je za zadarsku bolnicu - 2,11 milijuna eura, budući da se za nju nabavlja samo jedan uređaj. Za KBC Zagreb predviđa se nabavka 12 milijuna eura vrijednih uređaja, za Sestre Milosrdnice i KBC Split oko 10 milijuna.

Jedan od 14 članova stručnog povjerenstva za navedenu javnu nabavu, koje je u veljači ove godine oformio ministar Beroš, piše Index, naveo je kako tehničke specifikacije nabave medicinskih uređaja favoriziraju jednog od dva moguća proizvođača linearnih akceleratora. "Smatram da je osnovne tehničke specifikacije potrebno izraditi na način da budu neutralne te da se mogu ravnopravno na javno nadmetanje prijaviti oba proizvođača linearnih akceleratora koji trenutno postoje", stoji u toj primjedbi koja je poslana ministru Berošu.

Zadarska bolnica zatražila je jedan dvoenergetski linearni akcelerator naprednih značajki, što znači da se radi o najmodernijem tipu uređaja koji se spominju u natječaju. Prema natječaju, to je „digitalni linearni akcelerator s višelističnimkolimatorom (MLC), za provođenje 3D konformalne radioterapije (3D CRT), jakosno modulirane radioterapije (IMRT), volumetrijski modulirane lučne radioterapije (VMAT) i slikovno vođene radioterapije (IGRT), s dvije fotonske energije s filterom za izravnavanje (WFF) i najmanje jednom fotonskom energijom bez filtera za izravnavanje (FFF) i najmanje četiri elektronske energije za tehnike zračenja elektronima, i pripadnom opremom".

Cijena samog aparata je oko 2 milijuna eura, što je daleko niže od predviđenog ukupnog troška od preko 30 milijuna kuna, odnosno dvostruko više. Gradonačelnik Branko Dukić i pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje OB Zadar isticali su kako je razlika u dodatnoj opremi koju je potrebno nabaviti za akcelerator, a i u novcu za edukaciju liječnika i tehničara.

Za sada nije izvjesno iz kojih će se izvora pokriti skoro pola troška cijele investicije. Primjedba jednog od ponuđača u javnom savjetovanju je da „pojedine ustanove stavljaju u tehničke specifikacije dodatnu opremu (pribor) koja znatno povisuje cijenu uređaja", mogla bi se odnositi na ovaj problem.

- Mi smo čekali savjetovanje kako bismo dobili specifikacije uređaja i počeli uređivati prostor prema njima. Što se tiče dodatne opreme, nju će isto nabaviti država, a mi ne znamo hoće li to biti kroz ovaj natječaj, kada se utvrde specifikacije uređaja, ili kroz neki drugi. Najbitnije je da smo mi odmakli najdalje od svih što se tiče uređenja prostora, te ćemo biti prvi spremni za njegovu ugradnju, kaže direktor OB Zadar dr. Željko Čulina.

U svakom slučaju, s obzirom da tek predstoji završetak savjetovanja, dugotrajni proces javne nabave, a s obzirom na vrijednost vjerojatno i žalbe, zatim i zatvaranje financijske konstrukcije za dodatnu opremu, dopremanje akceleratora, instalacija (u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora), najmanji problem je u tome što prostor u zgradi dnevnih bolnica još nije uređen.