Socijaldemokratski forum žena jutros je u City Galleriji organizirao prodaju tulipana, omiljenog cvijeta Ane Rukavine, sudjelujući time u humanitarnoj akciji koja se danas održava u više od 90 gradova i općina u Hrvatskoj.

Zaklada Ana Rukavina osnovana je u cilju razvoja Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, rada Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.

Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma i sličnih hematoloških bolesti, jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica.

- Ana Rukavina svojim nas je primjerom uputila da pomažemo jedni drugima, da spasimo život onima kojima možemo. Ova akcija provodi se već 11 godina, tijekom kojih su se građani bolje upoznali s bolešću i potrebama oboljelih, ovakvim događanjima želimo i dalje osvijestiti njihovu priču, rekla je predsjednica Foruma žena SDP Zadar Danijela Vukoša. Uz članice zadarskog Foruma u akciji je sudjelovalo nekoliko stranačkih kolega i saborska zastupnica Sabina Glasovac.

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisati se može svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina, a nakon popunjavanja pristupnice, uzet će Vam se epruveta krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ukoliko ste HLA podudarni s oboljelima, bit ćete kontaktirani radi postupka doniranja krvotvornih matičnih stanica.