Plaće svim zaposlenicima Liburnije za travanj će biti veće za najmanje 10 posto, a do kraja lipnja potpisat će se novi kolektivni ugovor, u koji će biti ugrađen zahtjev za ukupnim povećanjem od 15 posto na razini cijele firme te nova sistematizacija radnih mjesta s većim rasponom plaća između minimalca i složenijih poslova, izvijestili su danas medije predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i sindikalni povjerenik u Liburniji Marin Sikirić, nakon sastanka održanog s predstavnicima Gradske uprave i direktora Edvina Šimunova.

- Jedan od problema je raspon između najmanje plaće od oko 700 eura i neke srednje plaće svega 50 ili 60 eura. Ista je situacija i u drugim komunalnim društvima u Zadru i Hrvatskoj. U novi kolektivni ugovor ugradit ćemo zahtjev da razlika između najniže i najviše plaće za vozače umjesto sadašnjih 1,5 puta bude oko 3,75. Sadašnji je odnos sveden na uranilovku, kojom radnici gube motivaciju za ostanak u Liburniji. Odlaze vozači i mehaničari, pitanje je što će biti s prijevozom putnika, rekao je na konferenciji za medije Novosel.

Zbog problema oko gradskog proračuna dogovoreno je da će se novi sastanak održati polovicom svibnja, a za prvu ruku Šimunov je svima zajamčio povećanje od 10 posto već za ovaj mjesec.

Sikirić je kao problem naveo veliki odlazak radnika, zbog čega je upitan nastavak poslovanja Liburnije kao do sada.

- Plaće vozača su male, ovisno o fondu sati 800, 850 do 900 eura neto osnovne plaće. Vozača na tržištu nema, na natječaj za 10 novih vozača javi se jedan ili nijedan. Trenutačno je u firmi oko 120 vozača, a da bismo normalno funkcionirali trebalo bi ih još dvadesetak. Kada je netko bolestan ili koristi godišnji odmor nema zamjena, drugi moraju duplo raditi da bi se taj izostanak nadomjestio, upozorio je Sikirić.

Ako već nema interesa za zapošljavanjem trebalo bi napraviti sve, kaže on, da se zadrže postojeći vozači i mehaničari.