Student psihologije Josip Milković dobitnik je nagrade Rektorice za postignuti akademski uspjeh i iznimnu predanost radu, požrtvovnost i kolegijalnost .

 Josip Milković je student prve godine diplomskog jednopredmetnog studija Psihologija. Napisao je najbolji završni rad na preddiplomskom studiju psihologije. Kako? U čuđenju i nevjerici su bili i profesori na tom odjelu kada je svojedobno i rektorica Dijana Vican inzistirala da ga se upiše kao teškog invalida. Protekle tri godine, znanstvenici i nastavnici s tog Odjela uvjerili su se koliko neistražena ljudska psiha, može biti čudesna. Tragedija tog mladića doživjela je priznanje Ponos Hrvatske.

 Nagrada sa zadarskog sveučilišta, studenta Josipa dovelo je u medijsku žižu. Priču o njemu jučer je objavila Hrvatska televizija.

U eksploziji, kao mladi časnik, na posljednjoj vježbi, netom prije izlaska iz vojske, teško je ranjen. Bio je 52 dana u komi, al se izvukao. To je najvažnije, živ je, podsjeća njegova majka Ana Milković koja je s Josipom u Zadru.

- Prije sedam godina doživio sam nezgodu na vojnoj ježbi, aktiviralo se oko 2 kg TNT-a prije vremena i jedan život je završio i novi je započeo. Recept sreće je vjera u dobre ljude, u ljubav, u dobro, poručio je Josip koji je  uvijek imao osjećaj za disciplinu, i za učenje i za sport. Sada mu je ta osobina pomogla da na inače teškom studiju psihologije ima prosjek 4,6. Štoviše, nedavno je dobio i rektorovu nagradu za izvrsnost. Kako je nekad studirao građevinarstvo, sada u matematici pomaže kolegicama.

- Njemu je sve to super išlo zato što je inženjer pa ima puno više znanja nego svi mi, kazala je Josipova prijateljica Ana.

A kakvo bi to bilo predavanje nakon kojeg se ne bi otišlo na kavu, pa i zapjevalo.

Josip odlazi i u studentski restoran, u teretanu. Za deset godina vidi se...?

- Pa ja se nadam oženjen. Kao uspješan psiholog koji pomaže ljudima i koji će ostati vedrog duha.

Josip je mogao pasti u apatiju i trovati se ljutnjom i gorčinom. No on je zahvalan na svim dobrim ljudima na koje je naišao u proteklih sedam godina i koji su mu pomogli. Primjerice, protezu za nogu koja stoji oko 50 tisuća eura kupila mu je nogometna reprezentacija. No ponajprije želi biti motivator drugima i pokazati da je život, bez obzira na sve, lijep.