Odjel za uho, grlo, nos (otorinolaringologija - ORL) ostao je na trojici specijalista nakon što je taj odjel napustila dr. Maja Grgec Dragičević. Ona je od prošle jeseni postala dio tima poliklinike Pupillam. U zadarskoj bolnici još koristi godišnji odmor nakon čega odlazi. Razlog nismo doznali.

Posljedice najbolje znaju pacijenti koji su se požalili u javnosti na što je ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina za Zadarski list potvrdio kako nedostaje liječnika otorinolaringologa jer ih je troje na porodiljnom, a neki su i na specijalizaciji.

Ravnatelj Čulina je prešutio da je specijalistica dala otkaz, a nije ni rekao kako i kad će se kadrovska situacija promijeniti. S tog odjela je trajno u privatnike otišao i dr. Zoran Kranjčec koji je osnovao vlastitu polikliniku.

Jedna liječnica koristi porodiljni, a dvoje ih je na specijalizaciji koja im završava polovicom 2024. godine. Hoće li tko od specijalizanata pomoći ovo ljeto, kako će rješavati godišnje odmore, tko će raditi nakon dežurstva, sve su to pitanja na koje još uvijek nema odgovora.

Još gora situacija je na Očnom odjelu kojeg su napustile dvije specijalistice oftalmologije, a zahvate na skidanju mrene kao na traci bolnički liječnik obavlja u svojoj privatnoj poliklinici. Na taj Odjel ovih su dana morali vratiti davno umirovljenog oftalmologa.

Jedan od razloga zbog čega mlađi liječnici specijalisti odlaze s pojedinih odjela je i to što im se ne daje da obavljaju operativne zahvate ne samo zbog stjecanja prakse i iskustva, već i zbog ugrožavanja monopola privatnog interesa.

Liste čekanja sve više ostaju put prema privatnim poliklinikama koje se u Zadru razmnožavaju i to ponajviše s liječnicima iz bolnice: od onih umirovljenih do onih hiperaktivnih, koji primjerice za pregled naručenih 7 pacijenata u Bolnici imaju svega 10 minuta.

Ravnatelj Čulina obećava kako će biti ažurniji na Odjelu za kliničku radiologiju koji i dalje nema voditelja nego raspored piše glavna sestra Bolnice. Povratkom tri specijalizantice radiologije i jedne prije toga s porodiljnog, liste čekanja za magnet, CT i ultrazvuk, trebala bi se smanjiti, prema obećanju ravnatelja Čuline.