Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru obrazovao je 15 generacija prvostupnika sestrinstva te četiri generacije magistra sestrinstva, što je 560 studenta koji su izašli s tog Odjela osnovanog prije 15 godina.

- Trenutno je na odjelu 230 studenata. No sve te brojke ne rješavaju deficit od 2000 medicinskih sestara s visokim stupnjem stručnog obrazovanja u Hrvatskoj, navodi pročelnica izv. prof. dr. sci Nataša Skitarelić.

Ona je treća po redu pročelnica na Odjelu koji je kolokvijalno i dalje naziva Sestrinstvo. Prije nje to je bila redovna prof. dr. Marijana Matek Sarić, stručnjakinja za područje toksikologije koja je sada zamjenica pročelnica. Odjel u svom nastavno - znanstvenom korpusu ima troje predavača koji su članovi Akademije medicinskih znanosti. To su prof. u trajnom zvanju Neven Skitarelić, redovna profesorica dr.sc. Suzana Konjevoda te izv. prof. dr. sci Zrinjka Paštar.

- Kada je 2007. godine osnovan Odjel imali smo jednog izv. profesora i tri docenta, a danas imamo dvojicu profesora u trajnom zvanju, dva redovita profesora, šest izvanrednih te 11 docenata, podsjeća pročelnica Odjela za zdravstvene studije koji se može pohvaliti i s drugom docenticom u grani sestrinstva. Prva je bila dr. sc. Marija Ljubičić, a vrlo brzo to će biti i dr. sc Ivana Gusar koja je s mjesta glavne sestre Bolnice prešla na Odjel za zdravstvene studije.

Ona je prošlo ljeto doktorirala na osječkom Medicinskom fakultetu.

- Svi su joj papiri spremni da dobije zvanje docentica, kazala je pročelnica Skitarelić za Ivanu Gusar koja je do sada bila u statusu višeg predavača.

Na Odjelu predaju nastavnici iz zadarske bolnice koji su u kumulativnom radnom odnosu.

- Oni objedinjuju znanstveno istraživanje i liječničku praksu na obostranu dobrobit, ističe pročelnica Skitarelić.

Na nedavno održanom Danu sveučilišta, rektorica Dijana Vican dodijelila je priznanje Općoj bolnici Zadar za uspješnu suradnju.

Sveučilište je izabrao dr. Boris Đelalija, poznati zadarski infektolog, također profesor u trajnom zvanju. U kombinaciji s radom i obavezama u zdravstvenim ustanovama na Odjelu su kao nastavnici pored Skitarelića i Konjevode angažirani su u statusu izvanrednih profesora kirurzi Ivan Bačić i Robert Karlo, kardiolog Dražen Zekanović, anesteziolog Tatjana Šimurin te epidemiolog Alan Medić.

U zvanju docenta su oftamolog Samir Čanović, neurologinje Klaudia Duka Glavor i Anamarija Mrđen, gastroenteroloz Melanija Ražov Radas i Ivo Klarin, nefrolog Dario Nakić, urolog Tomislav Sorić, kirurg Jakov Mihanović, endokrinologinja Jelena Vučak Lončar. Docentica je i Marija Ljubičić koja je bila glavna sestra na Pedijatriji zadarske bolnice.