Turistička zajednica grada Zadra u nedjelju i ponedjeljak će prigodnim programom označiti početak turističke sezone. Oni koji su ovih dana šetali Poluotokom primijetili su da je ona već uvelike započela, jer su gradske ulice i ugostiteljski objekti prilično ispunjene turistima.

Ovo zapažanje potvrđuju i sustav eVisitor, u kojemu je od početka godine zabilježeno povećanje od 57% u dolascima i 32% u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Njima treba pridodati i goste s nekoliko većih kruzera koji su ovih dana pristigli u grad.

- Najave su dobre, hotelski sadržaji popunjeni ne samo za uskršnje praznike, nego i nekoliko vikenda prije njih. Najave su vrlo obećavajuće i za predsezonu i samu sezonu. Ako nas budu pratile vremenske prilike vjerujem da ćemo imati rekordnu turističku godinu, kaže direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Zadrani priželjkuju povratak talijanskog tržišta, posebice morskim putem, a pojačane su promotivne aktivnosti usmjerene na i na Skandinaviju, Austriju i neka druga važna tržišta za ovo područje. Najveći udio noćenja od početka godine očekivano je ostvaren u hotelima, dok se tek očekuje zamah u objektima u domaćinstvu.

- Ove godine imamo 12 posto više registriranih malih iznajmljivača i 8 posto više kreveta u domaćinstvima, što pokazuje kako ima prostora za rast i da sve veći dio građana ima posredne i neposredne koristi u turizmu. Na svima nama je da maksimalno podignemo kvalitetu ponude kako bismo imali kontinuiran i održiv rast prometa u sljedećim godinama, ističe Paleka.

Do sada su uz domaće goste najveći broj noćenja na području Zadra ostvarili turisti iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Poljske, priopćili su iz Turističke zajednice Grada Zadra.