Turističko vijeće Turističke zajednice Zadarske županije je razmatralo prijedlog Povjerenstva, odnosno kandidature pristigle na dva poziva turističke zajednice Zadarske županije (TZZŽ).

Na „Javni poziv za dodjelu potpora događanjima u 2023. godini" pristiglo je ukupno 88 kandidatura. Ukupan iznos traženih sredstava potpore iznosio je više od 567 tisuća, dok je iznos planiranih sredstava TZZŽ iznosio 99.400 €.

Temeljem „Javnog poziv za dodjelu potpora za razvoj programa turističkih proizvoda posebnih interesa u 2023. godini" pristiglo je ukupno 42 kandidature, u ukupnoj vrijednosti zatraženih potpora višoj od 677 tisuća €. TZ Zadarske županije je za navedene potpore planirala iznos od 66.500 €.

U 2023. zabilježen je značajan porast broja kandidatura i traženih sredstava u odnosu na prethodne godine. S obzirom na veliki broj pristiglih kandidatura, ali i uvjeta javnog poziva te kriterija za bodovanje, posebno se vodilo računa da se podupru događanja i projekti koja motiviraju dolaske turista osobito u razdobljima manje turističke potražnje - u pred i postsezoni.

- Naša su nastojanja poticati organizatore da događanja organiziraju čim više u razdoblju izvan sezone, a kako bi i gostima koji posjećuju našu destinaciju izvan sezone omogućili ugodniji i zanimljiviji boravak. S druge strane nastojimo podržati i održati ona ljetna događanja čija je tradiciju utkana u život domaćih ljudi, autohtona su i predstavljaju gostima način života i rada, kulturu domaćeg življenja. Ponosni smo na veliki broj inicijativa i projekata za razvoj turizma posebnih interesa bilo kroz novostvorene atrakcije - posjetiteljske i interpretativne centre, te opremanja infrastrukture, ili kroz razvoj ponude od strane turističkih agencija i OPG-ova koji imaju veliki potencijal i ulogu u stvaranju doživljaja na destinaciji, izjavila je direktorica Mihaela Kadija.

Događanja koja su ostvarila najveću potporu TZZŽ u 2023. godini od ukupno 4000 eura su 10. Zadarhalf by Falkensteiner Punta Skala, 4. Granfondo Falkensteiner Borik - Zadar Region 2023., Zadar Street Food Festival Spring&Autumn Edition i Sunset Sports Media Festival. Iznos od 4000 eura kao projekti razvoja posebnih interesa dobit će i Kušaonica autohtonih proizvoda Ravnih Kotara te Mlin Pašman - Interpretacijski centar.

Ostale možete vidjeti u tablicama: