Natječaj za ravnateljsko mjesto u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije danas je objavljen na pola stranice u Jutarnjem listu kao da se kandidati traže u Zagrebu.

Na mrežnim stranicama ZZJZ-a natječaj je objavljen 3. travnja. U natječaju piše da je rok za podnošenje prijave 15 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama. Međutim, Narodne novine u travnju još nisu objavile niti jedan online broj, a kamoli da je oglašen 3. ili 4. travnja. Važno je to zbog roka prijave s obzirom na to da se kandidati javljaju uobičajeno posljednjeg dana pa je pitanje koji je to datum krajnjeg roka.

Natječaj potpisuje ravnatelj Zoran Škrgatić, dr. med. spec. psih. kojem mandat završava 31. svibnja. Više nitko i ne pamti od kada je on na čelu te ustanove, ali je na tom mjestu zamijenio Mirjanu Brnadić. Ona je 2007. godine otišla u mirovinu nakon što je paralelno odradila i saborski mandat.

U mirovinu mora i Škrgatić koji se sa svojih 66 godine i 42 godine radnog staža neće više javiti jer i ne može. Aktualni ravnatelj Škrgatić izjavio je za portal 057info kako on ne namjerava pisati program za natječaj, odnosno da se neće javiti. Program rada, međutim, nije propisan u uvjetima natječaja. Ravnatelj Zavoda ostavio je otvorenu mogućnost političkoj odluci o tome hoće li i dalje biti predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar.

Tko su potencijalni kandidati za ravnateljsko mjesto iz samog Zavoda? Kuloari navode da bi to mogli biti javnosti poznati Benito Pucar ili Alan Medić, obojica voditelji službi u Zavodu.

Zakonska novina za budućeg ravnatelja je da u roku od 3 godine treba steći kompetencije iz područja upravljanja u zdravstvu, počevši od 1. travnja 2023. kada natječaj još nije ni objavljen a kamoli odluka o imenovanju.

Svakako kandidati moraju biti isključivo liječnici specijalisti u Zavodu odgovarajuće specijalnosti, a ne neki pravnici i ekonomisti a da farmaceutska struka bude pod ili. Kao što je to, primjerice, u Statutu Ljekarne Zadar.