Natječaj za ravnateljsko mjesto Ljekarne Zadar objavljen je u Narodnim novinama, a nije na mrežnoj stranici te županijske ustanove.

To mandatno mjesto, od ove godine i dužnosničko, i dalje ima status političkog. U ovom slučaju prvorazredno. Može li Božo Čolak, bivši političar HDZ-a, nakon 20 godina vođenja te ustanove u koju je kao dipl. pravnik došao po političkoj odluci, javiti se na taj natječaj pred samu mirovinu? Što se njega tiče ne bi on, ali to se od njega traži u Županiji, tako glasi jedina informacija koju je Čolak pustio. Istina da su se pod tom političkom kapom događali takvi presedani: redali su se mandati vremešnog Grge Šoše za ravnatelja Doma umirovljenika Sfinga, Robert Škifić je izabran za ravnatelja Lučke uprave Zadar mjesec dana prije 65. jer su mu kao falile dvije godine za 40 godina radnog staža.

Staž, žrtvovanje za više interese ili neki treći razlog motivirat će, sasvim je moguće i Čolaka da se javi za još jedan mandat jer 65. će navršiti tek u svibnju. Do tada može biti izabran.

- Mandat ravnatelju Zdravstvene ustanove Ljekarne Zadar, gospodinu Boži Čolaku traje do 30. lipnja 2023. godine. O tome hoće li se ravnatelj Čolak javiti na natječaj, imat ćemo saznanja nakon proteka roka za prijave na natječaj za izbor ravnatelja. Zakonom o radu predviđena je mogućnost ostanka radnika u radnom odnosu i nakon ispunjenja uvjeta za ostvarenje prava na starosnu mirovinu, ovisno o volji i dogovoru radnika i poslodavca, napisala je na novinarski upit pročelnica Katarina Miletić.

Pozivajući se na tu nejasnu zakonsku mogućnost koja se ne odnosi na mandat, pročelnica Ureda župana ostavila je otvorena vrata za Čolaka. Makar za dvije godine kao što je to bilo sa Željkom Šošom.

Zašto ga ne ostaviti na toj zlatnoj fotelji koju još nije pošteno ni ugrijao, što znaju svi koji poznaju njegove navike radnog dana? Zbog čega ravnatelj koji nadasve uvažava farmaceutsku struku ne bi i dalje komunicirao sa složnim kolektivom od 50-ak zaposlenih, mahom visokoobrazovanih osoba. Je li ih itko pitao žele li oni i dalje takvog ravnatelja? Naravno da nije, ali je prilika i vrijeme da se s Ljekarne Zadar makne šapa politike.

Zaposlenici Ljekarne Zadar imaju svog kandidata za to mjesto ravnatelja. Pa nije Čolak bogomdan.