Na Trgovačkom sudu u Zadru ovog mjeseca je zakazano ročište na kojem će se odlučiti hoće li Red White Blue otići u stečaj, kojeg je predložila Financijska agencija zbog blokade računa u iznosu od 48.928,26 eura. I tako više od četiri mjeseca, ističe se u zahtjevu FINE od prije dva dana.

U zahtjevu za stečajem navodi se kako je Red White Blue sa sjedištem u Turnju u vlasništvu Marka Kadije i ima jednog zaposlenog. Iz  sudskog registra se može vidjeti kako mu je prihod u 2021. godini iznosio nešto više od pola milijuna kuna. Red White Blue je od Grada Zadra početkom 2020. dobio u zakup dva kata zgrade koju je trebao pretvoriti u baštinski hotel s 4 zvjezdice. Bilo je to prije više od tri godine, tijekom kojih je, kao niti jedan zakupac Grada Zadra, bio oslobođen plaćanja zakupa za 380 kvadrata.

Investitor je na samom početku razrušio unutrašnji prostor, a onda je završio u dva sudska postupka kojim bi stanarima susjedne zgrade trebao nadoknaditi štetu i sudske troškove. Ali od toga neće biti ništa jer firma koja se u svom nazivu reflektira na hrvatsku trobojnicu, završit će u stečaju.

Prema izjavi Marka Kadije prisilnom naplatom skinuto je s računa 1,1 milijun kuna. Kako bi zaustavio daljnju ovrhu, Kadija je posegnuo sa sudskom parnicom na Trgovačkom sudu pa je Grad Zadar u rujnu prošle godine dobio tužbu za ništetnost ugovora. Do tada Grad ne smije dirati račun, odnosno nastaviti s ovrhom kako za ta dva kata tako ni za prizemlje koje je otkupio od IPSE kao dotadašnjeg gradskog zakupca.

Tamo je prošlo ljeto nakratko otvoren ugostiteljski objekt. "Atrij sam morao otvoriti jer ako Grad Zadar ovako nastavi, završit ću u stečaju", požalio se Kadija u javnosti. Prema informacijama iz Grada Zadra, nije plačen ni zakup javne površine s terasom koja zauzima dio Ulice Juraja Barakovića.

Grad Zadar će stoga u stečajnom postupku RWB prijaviti svoje potraživanje.

Nakon otvaranja stečajnog postupka na potezu će biti gradska vlast na čelu s Brankom Dukićem koji nije htio pristati na sve prijedloge Marka Kadije u pregovorima koji još nisu okončani na sudu. Svejedno, nesuđeni hotel na ulazu u Grad je veliki poraz gradske vlasti.

Sada je veliko pitanje kako će Grad izaći iz te investicijske čarolije s ugovorom o zakupu na pet godina sklopljenim prije tri godine. Kadija je 2. veljače 2022. godine s Red White Blue osnovao novu firmu RWB GRUPA j.d.o.o., kojoj je pretežita djelatnost hoteli i sličan smještaj.