Članovi zadarske podružnice HULL-a posljednja tri mjeseca pripremaju veliko obilježavanje 40. godišnjice prve transplatacije krvotvornih matičnih stanica u Hrvatskoj.

Program će se održati u petak, 14. travnja s početkom u 18:30 sati u Providurovoj palači, a zvijezda večeri bit će dr. Boris Labar, Zadranin koji je bio na čelu inovativnog liječničkog tima koji je 1983. godine u zagrebačkom Rebru uspješno izveo prvu transplantaciju koštane srži u jugoistočnoj Europi. Nedavno ih je odlikovao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je tim povodom naglasio kako su iz njihovog kruga potekli pioniri i veterani transplantacije, a svakako velikani.

Dr. Labar igrao je, među ostalim, veliku ulogu i u osnivanju Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Osnivački trio uz dr. Labara činili su pokojni velikani, operni pjevač Krunoslav Cigoj te košarkaška legenda Krešimir Ćosić. U HULL-u zato s pravom kažu kako je ovo velika zadarska priča koju će obilježiti 14. travnja u Providurovoj palači.

- Imamo puno gostiju od kojih neke ne možemo otkrivati jer će biti iznenađenje. Stiže nam dr. Sandra Bašić Kinda, preko video zida obratit će nam se majka i upraviteljice Zaklade Ane Rukavine, Marija Rukavina, a u uvodu će nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade. Čut ćemo i dirljive priče primatelja krvotvornih matičnih stanica i njihovih donatora, a prilika je to i za promociju knjige "Stanice života" autora Damira Nemeta i Borisa Labara, koja prenosi priču o transplantaciji koštane srži na svima razumljivi način. Svi su pozvani kako bi zajednički obilježili ovu veliku obljetnicu, poručio je Igor Blaslov, poznati zadarski humanitarac i predsjednik zadarske podružnice HULL-a te jedan od brojnih pacijenata čiji je život spasio dr. Labar.