Za Svjetski dan svjesnosti o autizmu crkva sv. Donat večeras je bila obasjana plavim svjetlom. Uz svjetlosnu projekciju Udruga za autizam Zadar poslala je poruku o važnosti razumijevanja i prihvaćanja.

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja. I ove se godine u Hrvatskoj nizom manifestacija obilježili ovaj dan kako bi se senzibilizirala hrvatska javnost na potrebu da bude društvo jednakih šansi za sve.