Gradionica se vraća tamo odakle je i krenula prije 6 godina i to u formatu radionice s učenicima Tehničke škole Zadar.

Ove godine, u suradnji sa Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom i Centrom za mlade, Društvo arhitekata Zadra (ZDA) organizira 06. po redu Gradionicu s temom uređenje javnog "dnevnog boravka" Centra za mlade, pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Hrvatske komore arhitekata, Optime-Zadar i Doke.

Okoliš Centra za mlade, koji je predmet i lokacija ovogodišnje Gradionice, zamišljen je kao slobodna forma kružnih oblika koje nude različite mogućnosti uporabe prostora. Projektom je planirano uređenje spomenutog obuhvata u smislu formiranja "javnog dnevnog boravka" kao prostora za druženje i odmor.

I ove godine sudionici radionice su učenici srednje Tehničke škole Zadar koje će mentorirati profesorice Lucija Melada, Jadranka Vdović i Šime Maričić, a zadatak su elementi urbanog namještaja od betona.

Održano je uvodno predavanje u Gradskoj knjižnici Zadar na kojem su gostovali arhitekti sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Kristina Careva i dr. sc. Rene Lisac. Predsjednik ZDA Petar Kozina je u ime organizatora Društva arhitekata Zadra predstavio Gradionicu učenicima, a arhitektice Leona Kordiš i Nadina Mujić učenicima su iznijele projektni zadatak.

Dva tjedna učenici su, uz pomoć mentora - profesora i arhitekata iz Društva arhitekata Zadra, u sedam grupa marljivo radili na svojim konceptima i idejama. Izrađivali su radne makete od stiropora, papira, glinamola i gipsa, smišljali način izvođenja elemenata i računali oplatu za beton.

- Uzbudljivo će biti vidjeti izvođenje njihovih radova in situ, poručuju iz Društva arhitekata Zadra.

Iako je otvarenje izložbe bilo planirano za početak travnja, organizatori ističu kako će se novi datum prilagoditi završetku radova okoliša Centra za mlade i bit će najavljen na vrijeme.

Više na: https://gradionica.info/