Prva subota u mjesecu ponovno je diljem Hrvatske okupila molitelje koji se mole za život u predbračnoj čistoći, čednost žena u odijevanju, prestanak pobačaja, te da muškarci postanu autoriteti u obitelji.

Molitelje, među kojima je bilo i djece, ispred katedrale sv. Stošije u Zadru jutros su dočekali SDP-ovci koji su donijeli transparent: „Nisam drugotna".

- Ovo je još jedan od pokušaja da se žene stavi na drugo mjesto, a ne da imaju ravnopravni položaj u društvu. Subotnji molitelji protestiraju protiv teško i krvavo izborenih prava žena, ono što oni žele nametnuti ženama je određeni način ponašanja, odijevanja te su protiv prava žena da odlučuje o svome tijelu. Takvu retoriku vidimo u Iranu i Afganistanu, ali to neće proći u Hrvatskoj. Moramo to zaustaviti. U SDP-u smo uvijek bili predvodnici borbe za ljudska prava i nećemo ustuknuti pred ovim primitivizmom i šovinizmom. Svatko ima pravo na prosvjed, ali isto tako svatko se ima pravo usprotiviti onome tko zagovara šovinističke i primitivne ideje koje smo, barem smo dosada tako mislili, napustili, istaknuo je predsjednik Županijske organizacije SDP-a Jure Zubčić dodajući kako su poruke koje šalju molitelji izrazito fundamentalističke naravi, uznemirujuće i opasne.

U svojoj molitvi pred slikom i kipom Djevice Marije nisu posustali niti nakon posjeta SDP-a, koji je ubrzo napustio mjesto događaja ostavivši iza sebe transparent s porukom.

- Molitelji su primitivni nasilnici nad pravima žena koji ženama žele ukinuti izborena prava i nametnuti svoje fundamentalističke stavove. Njihovo naizgled ponizno klečanje vodi u najgori oblik ekstremizma i zato ne trebamo biti tolerantni prema netolerantnima. A to su upravo ovi ljudi koji ženama žele oduzeti pravo da budu ono što žele biti. To su korisne budale HDZ-a, desnice i Crkve jer dobrim dijelom promoviraju ono što HDZ ne smije reći javno. Sjetimo se samo rasprave u Saboru o ratifikaciji Istanbulske konvencije. A što se tiče Crkve, sve je jasno. Molili se oni ispred ili u crkvi, njihovi su stavovi isti, poručila je gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša ističući kako ne postoji molitva koja može pokoriti žene.