Na Aktualnom satu Županijske skupštine Jure Zubčić (SDP) postavio je pitanje što je s gradnjom Srednje škole Bartula Kašića na Pagu.

- Na tom građevinskom terenu je postavljena tabla a u 4 mjeseca nije napravljeno apsolutno ništa. Kako se županija kao osnivač odnosi prema vlastitoj školi ako uzmemo u obzir da će za mjesec dana proći punih 6 godina od pravomoćnosti građevinske dozvole te će time isteći važenje te građevinske dozvole. Zašto se potpuno lažno prijavljuje početak građenja ako se ne planira graditi? Kad i kako uopće županija planira izgraditi Srednju školu na Pagu?, pitao je Zubčić.

Župan Božidar Longin odgovorio je kako je gradilište prijavljeno kako ne bi istekla pravomoćna građevinska dozvola.

- Mi to ne možemo iz proračuna graditi, čekamo izvore financiranja, nadamo se putem EU fondova i zato smo prijavili gradilište, rekao je Longin.

Zubčić je u svojim pitanjima naveo i kako je Zadarska županija među najgorima u gospodarenju otpadom - uvjerljivo je najgora prema količini otpada kojeg odlaže na deponije, a koji ne idu u nikakvu obradu. Čak 97% otpada se i dalje odlaže, a uz Ličko-senjsku županiju najgori smo po oporabljenom otpadu koji čini svega 2%. Sve to nas čini među najgorima u stopi oporabe komunalnog otpada gdje smo na svega 20,3%.

- Ovi rezultati ne začuđuju s obzirom da se trakavica oko izgradnje CGO Biljane vuče još od 2017. A vidimo da je izgradnja CGO Biljanne stvorila još jedno brdo iskopina s kojim država odnosno Ministarstvo ne zna što uraditi. Koliko ne brinemo o okolišu danas pokazuje i prijedlog prostornog plana, a ovi podaci to samo potvrđuju. Župane, dokad ćemo biti među najgorima u gospodarenju otpadom?, pitao je Zubčić.

- Gospodarenje otpadom nije najgore kod nas. Posljednjih nekoliko godina imali smo 30 odlagališta, sveli smo to na svega četiri, a do kraja godine CGO treba početi s radom i u potpunosti ćemo riješiti problem odlaganja otpada, najavio je Longin.