Zadarski vozači napokon su dočekali povratak zelenih valova! Kao što je najavljeno, sustav je profunkcionirao u ožujku, nakon brojnih primjedbi na „pametne semafore koji to nisu", a potom i ispravaka tijekom testne faze kojih su na zahtjev Grada Zadra izvršile zagrebačke firme KING ICT i Semafor s kojima je nedavno istekao ugovor.

No iz Grada nisu „svirali kraj" jer su htjeli prvo htjeli vidjeti hoće li korigirana rješenja funkcionirati na terenu.

„Novi sustav je, izgrađen po načelu inteligentnih transportnih sustava, povećao protočnost prometa na dva glavna gradska pravca, ulicama Ante Starčevića i Franje Tuđmana, i drago nam je da su građani to sami prepoznali", rekao nam je Josip Milić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za EU fondove.

Taj je odjel povukao bespovratnih 26 od ukupno 35 milijuna kuna, koliko iznosi vrijednost projekta ITS, istog onog u sklopu kojeg je Lavčević proširio Tuđmanovu ulicu. Uspostava I. faze Inteligentnog prometnog sustava (ITS-a) druga je komponenta projekta, teška 9,9 milijuna kuna, a uključivala je ažuriranje 17 semaforiziranih raskrižja.

Aktualno stanje izazvalo je oduševljenje vozača, ali i poneke prigovore onih koji ipak nisu uspjeli uhvatiti zeleni val.

- Na 17 raskrižja u Zadru uspostavljen je usklađeni rad semaforiziranih raskrižja koji se prilagođava prometu putem detekcijskih te prometno analitičkih kamera koje imaju mogućnost prepoznavanja prisutnosti vozila i upravljanja prometom. Ukoliko primjerice na pojedinim raskrižjima na sporednim privozima nema vozila, na glavnom smjeru se automatski produljuje zeleno svjetlo i na taj način optimizira protočnost tog raskrižja, što u tom slučaju može značiti da se na slijedeće raskrižje dođe nešto ranije. Isto tako, ako na glavnom smjeru nema vozila ranije se gasi zeleno da bi se vozila iz sporednih privoza što prije uključila u promet na glavnom smjeru. Također, treba uzeti u obzir i pješačka tipkala, kao na križanju Ulice dr. F. Tuđmana i 2. Zasjedanja ZAVNOH-a, koja mogu privremeno prekinuti uspostavljeni zeleni val zbog prelaska pješaka. U svim situacijama sustav usklađuje međusobni rad raskrižja po načelu zelenih valova na glavnim gradskim koridorima, objašnjava Milić dodajući kako su kroz projekt ITS dobili zaista moćan sustav s velikim dijapazonom podataka, a koji će svoju punu funkcionalnost pokazati kroz mjesece koji slijede.

Naime, sustav će se nadograđivati na osnovu iskustva Gradskog centra za kontrolu prometa, koji je uređen u poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu. Prema riječima Milića, zeleni valovi predstavljaju odličnu početnu poziciju koja će se poboljšavati i usklađivati na temelju prikupljanih podataka o prometnim situacijama i navikama vozača. Za početak, u Gradskom centru za kontrolu prometa od travnja će raditi jedan educirani djelatnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, ali u budućnosti se planira formiranje većeg tima te nastavak projekta, odnosno ITS 2.