Kako je gradskim vlastima propao plana osnivanja nove ustanove koja će voditi Centra za mlade, a EU projekt završava krajem lipnja, ipak se posegnulo za planom B. Suprotno uvjeravanju pročelnice Dine Bušić da udruge civilnog društva nisu sazrjele za vođenje tog Centra za mlade koji više od godinu dana zjapi prazan, ona je svoju ponudu očekivano usmjerila prema Centru nezavisne kulture koju vodi Andrej Fric.

Maja Šimić je predsjednica udruge Platforma scena Zadar koja se ponudila Gradu za hibridno upravljanje Centrom za mlade.

- Mi smo sudionici nezavisne scene i kao takvi ćemo ostati. Ali kad oni traže, legalizirat ćemo udrugu, dobiti OIB pa ćemo s Gradom ići u drugi krug pregovora, najavila je Maja Šimić, redateljica i voditeljica Dragon teatra. 

- Ostalo nas je nekoliko udruga koja razumije problematiku i ne želi odustati. Ja realno pripadam nezavisnoj sceni, na njoj sam stasala i u njoj plivam, kazala je Maja Šimić dodajući kako im je sve teže s obzirom na uvjete i cijenu najma prostora.

Ona je podsjetila kako su svojedobno predložili da Centar nezavisne kulture (CNK) bude nositelj hibridnog upravljanja Centrom za mlade s obzirom da su oni bili i partneri Gradu za ZadrugArt. iz CNK su to tada odbili, ali evo izgleda da će tako i biti, navela je Maja Šimić informaciju koja posljednjih mjesec dana kruži unutar te zadarske scene.

Bez obzira što su svi oni poznati akteri s kojima smo pričali na tu temu, odavno rezignirani u očekivanju tog Centra za mlade, ipak će se odazvati na poziv prezentacije Centra nezavisne kulture kojima u goste dolazi Udruga mladih EU iz Šibenika gdje će se tek graditi Centar za mlade.

Međutim, taj događaj vezan je za još jedan EU projekt, koji se naziva Info Room - Izgradnja sustavne podrške organizacijama civilnog društva. Formalno je započet u prosincu 2021. a završava 31. svibnja 2023. godine. Iz Grada su održali početnu konferenciju prije godinu dana. Nositelj projekta je ZOE - centar za unapređenje i razvoj zajednice uz partnerstvo Grada Zadra. Oni će morati opravdati dobivenih 402 tisuće kuna s obzirom da za njih nisu čuli Maja Šimić, Vinko Radovčić i Sanja Petrovski, u zadarskoj javnosti najaktivniji voditelji udruga u kulturi.

Kako će znati kad su u Zagrebu, a u Zadru gdje bi morali jačati civilno društvo, kako je to najavila pročelnica Bušić, tek će se predstaviti ovog tjedna. Najavili su, naime, kako će organizirati seriju gostovanja na kojima će se predstaviti udruge koje godinama uspješno rade i doprinose razvoju svojih zajednica. Poveznica je Damir Granić koji je poslao poziv za predstavljanje Centra kojeg vodi Andrej Fric.