Radnici Liburnije pokrenuli su preko svog sindikalnog povjerenika Marina Sikirića i Sindikata prometa i veza novi krug pregovora s Liburnijom oko povećanja plaća i drugih materijalnih prava. Okolnosti nakon lanjskog dogovora i povećanja plaća su se promijenile, budući da je porast troškova života zbog inflacije bio barem 15 %, a povećana je i minimalna plaća na 700 eura, tako da vozači smatraju da se i njihove plaće trebaju povećati. I to ne simbolički.

- Vozači imaju bruto plaću od oko 6.700 kuna, odnosno 5.500 neto, što je manje nego u javnim prijevoznicima u drugim gradovima. Nama se nakon povećanja najniže minimalne plaće nije ništa promijenilo, vrijednost plaće pada i ljudi svakodnevno odlaze jer je u privatnom sektoru bolje. Nastavi li se ovako, ovog ljeta neće tko imati voziti autobuse. Upravi smo dostavili svoje zahtjeve i ako ne bude odgovora, spremni smo na obustavu rada, kaže Sikirić.

Ističe da je kolektivni ugovor praktički „prepisan" i identičan onome kakvog imaju zaposlenici Gradske uprave ili Obale i lučica te da ne traže ništa mimo toga.

- Slažem se sa zahtjevima zaposlenika, koji su potpuno opravdani. Nadam se da ćemo moći što prije povećati njihove plaće, ali to u ovom trenutku još nije moguće jer smo obuhvaćeni privremenim financiranjem korisnika proračuna i povećanja nisu moguća. Nadam se da će se to što prije riješiti i da ćemo naći neki kompromis do tada, kaže direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Radnici traže da za prvi skupinu složenosti poslova plaća ne može biti najniža od zajamčene minimalne plaće, a da se za složenije poslove uveća plaća za 15 posto. Također se traži isplata dodataka prema Zakonu za rad nedjeljom, noćni rad, na praznike, smjenski i dvokratni rad itd. Poslodavac je dužan isplatiti prigodne nagrade (božićnica, uskrsnica, naknada za godišnji odmor i sl.) u visini najmanje 3.000 kn godišnje.

Od postavljenog roka ostalo je još tjedan dana, u kojima bi dvije strane trebale postići kompromis ako se ne želi ugroziti odvijanje javnog prijevoza.