I ove godine Arheološki muzej Zadar u suradnji s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. s pravom javnosti sudjeluju u manifestaciji "Zadar čita".

Program pod nazivom "Otperjat ću" održat će se u petak, 24. ožujka u 11 sati u knjižnici Arheološkog muzeja Zadar .

Što je smijeh, zašto se od pamtivijeka traži recept kako ga izazvati i kako se sve može koristiti? 

Stari Grci pronašli su i usavršili jedan od najsuptilnijih načina za proizvodnju smijeha - komediju. Njome su mogli duhovito ukazivati na probleme tadašnjeg društva i provocirati promjene.

Kroz prizmu izvornog djela najvećeg grčkoga komediografa Aristofana, komedije "Ptice", u obliku radionice obradit će se motiv humora i prikazati na koji se način može popločati put prema boljem svijetu - u protivnom će(mo) "otperjati".

Radionicu čini vođena igra temeljena na izabranim dijelovima teksta i neobičnim predmetima kojom se sudionici potiču na proaktivnost, a usmjerava ih se i na čitanje djela antičke književnosti.

Radionicu vodi Ana Fundak, prof., a sudjeluju učenici trećih i četvrtih razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. s pravom javnosti. Koordinatorice programa su Marina Maruna, knjižničarska savjetnica i Katarina Vukić, stručna suradnica knjižničarka.