Tri marine u Zadarskoj županiji nagrađene su u akciji Nautičke patrole. 

Priznanja se dodjeljuju isključivo na osnovu ocjena nautičara - gostiju hrvatskih marina, stoga su u proteklih šest godina postala najznačajnija priznanja u nautici i nautičkom turizmu u Hrvatskoj.

- U konkurenciju smo 2022. godine po prvi puta uključili svih 60 marina na hrvatskom Jadranu, anketne upitnike na 5 jezika nautičari su ispunjavali online i to tijekom cijele godine - sve do 31.12.2022. u ponoć, čime smo pokrili ocjene rada marina i u predsezoni i u postsezoni. Kod bodovanja se uzela u obzir i online reputacija marine, te smo posebno vrednovali digitalnu i zelenu transformaciju u marinskom biznisu, navode iz Nautičke patrole.

Prema online glasovima nautičara na portalu Nautička patrola, te svojom online reputacijom, D-Marin Dalmacija osvojila je Brončano sidro. Prosječna ocjena glasova nautičara je 4,7. U obrazloženju nagrade, navodi se kako je marina vrlo logično posložena. Čarter zona je smještena blizu samog morskog ulaza u marinu i najveća je u Hrvatskoj: sa 16 čarter agencija, flotom od 440 brodova, 480 energetskih ormarića, pet sanitarnih čvorova, 7 trafostanica, sustavom održavanja, 24-satnim dežurstvom... Otkako su Britanci preuzeli D-marin, kao najveći lanac marina u Mediteranu njihove su marine i u Hrvatskoj postale vodeće u digitalnoj i zelenoj tranziciji i štednji energije. Osim pohvala bilo je primjedbi, od kojih se većina odnosila na netransparentne cijene, i to je prostor za poboljšanje usluge ove marine.

Posebno priznanje naziva "Moja najdraža marina" osvojila je Olive Island Marina. U online anketi Nautičke patrole za 2022. godinu kao odgovor na pitanje - u kojoj se hrvatskoj marini osjećaju najugodnije, najviše gostiju 60 hrvatskih marina upisalo je ime Olive Island Marine smještene u Sutomišćici na otoku Ugljanu.

Zlatno sidro za najbolju marinu sa charterom osvojila je Marina Kornati u Biogradu, koja broji 720 vezova, od čega je 400 vlasničkih i čak 320 namijenjenih čarteru. Ovdje je i stvorena jedna od prvih čarter flota u hrvatskoj nautici. Naime, Ilirija d.d. je odmah 1974. godine uz marinu osnovala i vlastitu čarter flotu sastavljenu od 40 Elanovih plovila.

Kako bi se stvorili bolji uvjeti za sve goste, i vlasnike brodova i one u čarteru, obavljena je temeljita rekonstrukcija cijele marine. Uklonjeni su stari fiksni gatovi i postavljeni novi širi i komotniji pontonski, promijenjena je cjelokupna instalacija za struju i vodu, proširene su i napravljene nove sanitarije, posebno za čarter goste. Uveden je automatski sustav kontrole parkinga... Danas u marini djeluje čak 15 čarter firmi, koji u sezoni privuku tisuće gostiju. Upravo njihovi glasovi priskrbili su ovoj marini priznanje za najbolju čarter marinu.

- Ilirija d.d. i Marina Kornati postigli su odličan sklad suživota vlasnika brodova i čarter gostiju, što je inače veliki problem marina čiji se vlasnici brodova na stalnom vezu često žale na buku i nered što ga, osvakog ljetnog vikenda stvaraju „čarteraši". Dodajmo svemu da je marina toliko učinkovito organizirana da su u njoj organizira i najveći hrvatski sajam nautike, navodi se u obrazloženju nagrade.

Inače, Zlatno sidro, najveće hrvatsko priznanje u nautici i nautičkom turizmu za 2022. godinu, osvojila je Marina Frapa Rogoznica, dok je Srebrno sidro pripalo Marini Funtana. Priznanje za najljubaznije osoblje Zlatni osmijeh Jadrana nautičari su dodijelili ACI Marini Slano, dok je priznanje Zlatni vez gastronomije osvojila Martinis Marchi Marina, a Zlatno sidro za suhi vez  Mitan Marina.