Iako su prošlog tjedna investitori hotela Maraska, upozorili na zamućenje mora, ono je danas izazvalo pozornost javnosti. Osobito zato što je morskima strujama zamućenost se raširila iza Đige i prodrla u Gradsku luku.

Tijekom izvođenja radova moguće je da će doći do zamućenja mora prirodnom mineralnom sirovinom. Očekuje se da će proces trajati do 1. svibnja. Za vrijeme ovih radova provodit će se monitoring kakvoće mora, najavili su 17. svibnja iz Zadar Resorta, nositelja građevinske dozvole za budći hotel Marasku.

Iako se ne radi o kanalizaciji, direktor Odvodnje, Grgo Peronja kao dipl. ing građevine s bogatim iskustvom pozvan je da komentira pojavu.

- Radi se o prepumpavanju mora, kazao je Peronja. S gradilišta budućeg hotela more koje prodire  na određenoj koti iskopa ispod razine mora, zapravo se vraća u more. Usput se more izmiješa sa zemljom crvenicom i zato to tako izgleda, kazao je Paronja.

.- To je obična zemlja koja će nakon nekog vremena pasti na dno i imat će lokalni karakter. Drugačije se to ne može napraviti ali to neće imati nikakve ekološke posljedice jer se ne radi o tonama zemlje, kazao nam je stručnjak za geodeziju.

Određeni građevinski zahvati u moru izazivaju zamućenje kao posljedicu iskopa. Posljednji takav slučaj bio je tijekom radova na rekonstrukciji zadarske rive.

Reakciju mještana izaziva zamućenost mora u Diklu gdje se grade četiri oborinska ispusta i dva interventna preljeva. Ispustom oborinskih voda zamutilo se more na Kolovarama kada se gradilo stambeni objekt na mjestu tvornice kruha, a nakon prodora mora u iskop za podzemnu garažu. Mnogi su zaboravili na mutež od zemlje koji je cijevima za oborinske vode dospio u Jazine prilikom gradnje trgovačkog centra, a podsjetio nas je direktor Peronja.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali kao i građani slažu se kako to nije baš prizor za reklamiranje plavetnila našeg mora ali struje će to brzo raznijeti površinske tragove zemljane zamućenosti.