Sudac Općinskog suda u Zadru Tomislav Bago odbio je tužbu kandidata za ravnatelja Osnovne škole Braća Ribar iz Posedarja Ive Ćirka, te presudio kako je imenovanje njegove protukandidatkinje, sadašnje ravnateljice Vanje Buškulić, bilo zakonito. Ćirak je krajem prošle godine imenovan ravnateljem, ali osnovne škole u Pakoštanima.

On je podnio tužbu Općinskom sudu u Zadru nakon što je Školski odbor OŠ Braća Ribar imenovao za ravnateljicu učiteljicu razredne nastave Vanju Buškulić, smatrajući da ona nije smjela, kao zaposlenica naslovne škole, na sjednici Radničkog vijeća, odnosno skupa zaposlenika, kao i na sjednici Učiteljskog vijeća, glasati za samu sebe.

- Vlastitim glasom ostvarila je potrebnu većinu da navedena tijela upravo njoj daju svoj glas na sjednici Školskog odbora. Time je ostvarena neravnopravnost kandidata za ravnatelja, s obzirom da jedan od kandidata, koristeći činjenicu da je zaposlenik te iste ustanove, izravno utječe na tijek odabira kandidata za ravnatelja, i to samoga sebe, naveo je Ćirak.

Po njemu je sporno bilo i razrješenje troje članova Školskog odbora koji predstavljaju Zadarsku županiju. Bivši članovi Školskog odbora Šime Klanac, Ana Zdrilić i Ana Kajtazi, razriješeni su tijekom provođenja natječaja, nakon samo godinu dana mandata, a da im nitko nije rekao zašto su razriješeni. Na sjednici na kojoj se birao ravnatelj verificirani su novi članovi koje je predložila Županija - Stipe Kalac, Ante Demo i Josip Budan. Županijski vijećnik Milan Stojanov upozorio je svojedobno kako je župan ovom smjenom usmjerio izbore za ravnatelja, a novi članovi Školskog odbora „sasvim slučajno" su iz HDZ-a, od toga jedan predsjednik, a drugi potpredsjednik Općinske organizacije".

- Iz Zapisnika je razvidno kako je sjednica Školskog odbora održana suprotno točkama utvrđenog dnevnog reda te su na taj način donesene i odluke suprotno utvrđenom dnevnom redu, napisao je Ćirak u svojoj tužbi.

Škola je demantirala navode kako je ostvarena neravnopravnost jer bi ravnateljica koristila činjenicu da je zaposlenica škole, pa da je tako glasala sama za sebe

- Odredbama Statuta OŠ „Braća Ribar" Posedarje jasno i nedvojbeno utvrđeno da Učiteljsko vijeće čine svi učitelji i stručni suradnici škole i ravnatelj. Nadalje slijedom istih odredbi propisano je da Učiteljsko vijeće pored ostalih ovlasti glasuje i o kandidatima za ravnatelja škole. Notorna je činjenica da je sadašnja ravnateljica zaposlenica škole, da čini Učiteljsko vijeće i glasuje o kandidatima za ravnatelja škole. Ravnateljica je izabrana sukladno zakonskoj proceduri te da nema osnova za poništavanje odluke o imenovanju ravnatelja, naveli su iz OŠ „Braća Ribar" Posedarje.

Nakon što su kandidati izložili programe rada za mandatno razdoblje, Školski odbor imenovao je Vanju Buškulić ravnateljicom OŠ „Braća Ribar" Posedarje sa šest glasova za i jednim protiv.

- Iz odredbi Statuta ne proizlazi da član Učiteljskog vijeća, koji je ujedno i kandidat na natječaju za ravnatelja, nema pravo glasovati o kandidatu za ravnatelja. Takvo što ne proizlazi ni iz ZOOOSŠ-a. Iz zapisnika s 12. sjednice Školskog odbora od 1. ožujka 2022. proizlazi da su, između ostalog, verificirani novi članovi Školskog odbora, predstavnici osnivača, da primjedbi i nepravilnosti u postupku javnog glasovanja nema te da predsjedavatelj utvrđuje da je ravnateljem imenovan kandidat pod rednim brojem 1. Buškulić Vanja sa šest glasova-za. Sud drži da je Školski odbor u tom slučaju postupio sukladno Zakonu i statutu, presudio je sudac Bago.