Zadar će biti jedan od gradova u kojima će se 22. travnja u 16 sati održati veliki mirni prosvjed Građanske inicijative „ZA djecu", a odnosi se na izmjene zakona o dječjem doplatku. Roditelji traže ukidanje cenzusa, fiksni dječji doplatak u iznosu od 100 eura, za prvi i drugi stupanj oštećenja 150, a za treći i četvrti 200 eura doplatka.

- Dječji doplatak nije socijalna mjera, već treba biti pravo svakog djeteta. Iza ove akcije ne stoji niti jedna politička opcija, niti se u budućnosti ima namjeru prikloniti. Ovo je prosvjed za sve vas i vašu djecu, unučad, koji će se održati u 18 gradova u Hrvatskoj, poručuju iz inicijative.

Više od pola djece u RH ne prima dječji doplatak i većina ga ne prima zbog par centi što prelaze cenzus. Ako su oba roditelja zaposlena, ili jedan sa malo „boljom" plaćom, djeca ostaju bez dječjeg doplatka. Sam dječji doplatak je u visini 26-39 eura, što je dovoljno za dva ili tri paketa pelena ili jedan školski izlet. U jednoroditeljskim obiteljima doplatak je veći za 4 do 6 eura, a dijete s poteškoćama u razvoju ima 6-7 eura više. Sjeca 3. i 4. stupnja oštećenja imaju fiksni dječji doplatak malo viši od 100 eura, a mjesečno plaćaju razne lijekove, terapije, potrošni materijal neophodan za život.

- Lokacija u Zadru je Narodni trg i ovim putem pozivam sve građane Zadra i okolnih mjesta da nam se pridruže, poručuje voditeljica zadarskog prosvjeda Antonia Lovrić.