Završen je jedan od dva javna natječaja o kojima ovisi početak dugoočekivane rekonstrukcije raskrižja Žmirići, odnosno DC306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca u Zadru.

Danas u podne otvoreno je šest ponuda za usluge kompletnog nadzora rekonstrukcije, posao procijenjen na 2,5 milijuna kuna (bez PDV-a), odnosno oko 330 tisuća eura. Hrvatske ceste, državna firma koja je investitor zahvata, dobro su prošle na natječaju jer je i najskuplja ponuda u iznosu od 191.981 eura (oko 1,4 milijuna kuna) dosta niža od procjene. Nju je dostavila zagrebačka-zadarska zajednica ponuditelja Investinženjering i Civil Engineering Consultancy.

Najnižu ponudu, koja nije dosegnula ni milijun kuna, dostavio je splitski Geoprojekt (126.681 eura), koji je za HC već radio idejno rješenje i studiju za izmještanje državne ceste 306 do D8 na području Bilog Briga u Zadru, a ispali su najjeftiniji i za četiri trake od Crnog do naplatnih kućica na čvoru Zadar centar (A1).

Po iznosu slijede splitska Terestrika (132.581 eura), zadarski Radix ing (145.026 eura), zagrebački Geokon i Labos (152.205 eura) te AD CON, Eptisa Adria i D&Z (188.000 eura), projektantski ured koji je najbolje upoznat s projektom rekonstrukcije s obzirom na to da ga potpisuju upravo njihovi djelatnici.

Slijedi postupak pregleda i ocjena ponuda, kao i završetak natječaja za same radove koji je zbog upita zainteresiranih izvođača ušao u produžetke do 22. ožujka. Radovi su procijenjeni na vrtoglavih 53 milijuna kuna, odnosno 7 milijuna eura, a trajat će 15 mjeseci.

Rekonstruirana državna cesta sastojat će se od dva kolnička traka, međusobno razdvojena zelenim pojasom. U zoni raskrižja izgradit će se lijevi i desni skretači, pa će Žmirići u budućnosti izgledati kao "mini autocesta" s ukupno šest prometnih traka. Obuhvat zahvata je dosta veći od samog raskrižja te uključuje izgradnju dviju obilaznica sa svom komunalnom infrastrukturom, te rekonstrukciju postojećih spojeva na javnu cestu i raskrižja. Ukupna duljina rekonstruiranih i izgrađenih cesta tako će iznositi oko 3 kilometra.