Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 9. ožujka 2023., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1967.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.

O ovom slučaju PU zadarska izvijestila je ne posebnoj konferenciji za medije, kada je navedeno da je oduzeto preko 10 kilograma marihuane, kao i posebna smjesa napravljena od ove biljke i najvjerojatnije svinjske masti. Očekivano „neto težina" droge smanjena je u forenzičkom ispitivanju, jer se sadržaj važe bez omota i različite ambalaže, a dio se vjerojatno izgubi kroz sušenje između dva vaganja.

- Okrivljenom 56-godišnjaku se stavlja na teret da je od 1. siječnja 2020. do 1. veljače 2023., na jednom otoku pored Zadra postupio u cilju da se nepripadno materijalno okoristi prodajom droge na ilegalnom tržištu, odnosno protivno odredbi čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Tereti ga se da je uzgojio neutvrđeni broj stabljika konoplje te ju usitnio i pohranio u 41 staklenu posudu i jedanaest PVC vrećica, ukupne težine devet kilograma i 343,47 grama, a ta se droga nalazi na Popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga, navodi se u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.