Iz Osnovne škole Smiljevac najavljeni su Dani hrvatskog jezika - 16. ožujka.

Program u četvrtak, u 18,15 počet će predstavom učenika škole pod naslovom Dok je srca, bit će i Kroacije.

"Ove godine posebno smo nadahnuti velikom 150. obljetnicom rođenja hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša.

U svojevrsnoj vremeplovnoj priči susrest će se na pozornici A. G. Matoš i Ivan Kukuljević Sakcinski od čijega je prvoga govora na hrvatskome jeziku u Saboru prošlo 180 godina. Predstava će podsjetiti i na još dvoje značajnih hrvatskih književnika čiju 150. obljetnicu rođenja također ove godine obilježavamo - Mariju Jurić Zagorku i Dinka Šimunovića. Putujući u 1483. godinu, prisjetit ćemo se i još jedne značajne godine za povijest hrvatskoga jezika - 540. obljetnice od tiskanja prve hrvatske knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, a sve ćemo zaokružiti bližom poviješću - 1967. godinom - kada je potpisana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. (Hrvatski je sabor proglasio spomen-tjedan 11. - 17. ožujka kao sjećanje na taj važni događaj u povijesti hrvatskoga jezika i kulture.)

Poseban gost: zadarski glazbenik Duje Stanišić

Osim predstave, u školi će se, istoga dana, u 13 sati upriličiti književni susret sa zadarskim književnikom Tomislavom Marijanom Bilosnićem, navodi se u najavi iz OŠ Smiljavac.

U školskome holu bit će postavljena prigodna izložba posvećena Antunu Gustavu Matošu, vizualizacija Matoševih pjesama, podsjetnik na Deklaraciju i prvu hrvatsku tiskanu knjigu te radovi učenika razredne nastave nadahnuti glagoljičkim pismom.

Projekt Dani hrvatskoga jezika predviđen je školskim kurikulom, a program su priredili sljedeći učitelji:
prof. hrvatskoga jezika: Josipa Jurjević, Marina Marijačić, Ivana Galac, Milena Škara, Zrinka Merčep, Mirna Stanić, Bojana Bilosnić; knjižničarke: Ivana Ivković, Marija Matek; prof. likovne kulture Biljana Jelenković, učiteljice razredne nastave Antonija Marcelić i Merina Rogić.