U Gaženici na vezu se izmjenjuju ratni brodovi i to pod američkom zastavom.
Prvi brod je bio US Naval Ship Arctic koji je u Gaženicu uplovio 24. siječnja i na vezu je bio do 7. veljače.

Mjesec dana doplovio je drugi brod imenom USNS Kanawha. Ono što smo mogli doznati iz Lučke uprave Zadar(LUZ) koja naplaćuje vez je da će taj 206 metara dug brod biti na vezu 11 od 7. do 21. ožujka.
Zbog čega su ti američki ratni brodovi iz Italije doplovili u Zadar.

Iz MORH-a koji je trebao dati više informacija za javnost, kako su nam početkom veljače rekli u LUZ, usmjerili su nas na novinarski upit na američko veleposlanstvo u Zagrebu. Portal Morski.hr imao je više strpljenja za propitivanje u interesu javnosti pa su dočekali i taj odgovor na engleskom jeziku. U njemu je rečeno USNS Arctic (T-AOE 8), treći brod klase brzih borbenih potpornih brodova Military Sealift Command Supply, stigao je 24. siječnja u Zadar, radi popravka i održavanja.

Arctic može nositi više od 156.000 barela nafte, 1.800 tona streljiva, 250 tona suhih skladišta i 400 tona hladnjača, za dopunu brodova dok su u plovidbi.
Arktik, prema njihovim informacijama, osigurava popunu raznih brodova udarne grupe nosača razmještenih u područje djelovanja Šeste flote, navodi se u odgovoru iz američkog veleposlanstva.

Iz MORH-a su rekli kako su oni samo dali suglasnost za uplovljavanje u Gaženicu, kao da je to vojna luka te da američki ratni brod nije u vojnoj misiji. Istina, radi se o logističkim brodovima.