Rješenje o zatvaranju azila na Žmirićima iznenadilo je i predstavnike županijske vlasti koja je nadležna za izgradnju skloništa za životinje na granici Novog Bokanjca i Briševa. Realizacija tog trajnog rješenja za napuštene pse u Zadarskoj županiji trebala je početi prošle godine, ali do danas nije raspisan natječaj za izvođenje radova. No s obzirom na to da je Grad Zadar prošle godine azilu ustupio svoju parcelu na rok od dvije godine, mislilo se kako još ima vremena, pa je rješenje veterinarske inspekcije otvorilo pitanje "zašto baš sada?!".

- Žao nam je što projekt ne ide dinamikom kojom bismo svi željeli, posebno zbog situacije u kojoj su se našli volonteri koji nesebično i s puno pažnje brinu o napuštenim životinjama. Upravo iz tog razloga i senzibilnosti prema napuštenim životinjama, Zadarska županija, iako nije u zakonskoj obvezi, prihvatila se izgradnje novog skloništa za životinje kako bi na našem području imali moderan, funkcionalan, suvremeno opremljen i legalan azil, istaknuli su iz Zadarske županije koja je preuzela projekt izgradnje zadarskog azila nakon dva desetljeća inertnosti gradskih vlasti.

Natječaj za izvođenje radova, koji će trajati godinu dana, trebao bi biti raspisan u prvoj polovici ove godine.

- Iako bismo i mi htjeli da se azil izgradi u što skorijem roku, financijska sredstva diktiraju tempo izgradnje. Nastojat ćemo, stoga, izgradnju azila realizirati u fazama, kako financijske mogućnosti i nas i Grada budu dopuštale. Zadarska županija do sada je uložila oko 500 tisuća kuna za realizaciju ovog projekta. Izgrađena je pristupna cesta do lokacije na kojoj će biti izgrađeno novo sklonište, izrađen je glavni projekt, ishođene su sve potrebne dozvole te je Gradu Zadru plaćen komunalni doprinos u iznosu od 265.133,00 kuna. Zadarska županija u Proračunu za 2023. godinu osigurala je nešto više od milijun eura za izgradnju Skloništa za napuštene životinje (azila), a ostatak sredstava od oko 1,3 milijuna eura nastojimo osigurati kroz europska i nacionalna sredstva te u suradnji s Gradom Zadrom na čijem području će se graditi azil. Na žalost, sama procedura izgradnje i administrativni procesi traju predugo. No, kada projekt bude dovršen imat ćemo moderno sklonište na oko 10.000 metara četvornih s kapacitetom prihvata 200 napuštenih životinja, naveli su iz Zadarske županije na naš upit.

Ovim putem pružili su podršku volonterima sa Žmirića, kojima je naloženo da u roku od 90 dana isele pse s tog prostora te ih zbrinu putem postojećih skloništa za životinje u Hrvatskoj ili će im naplatiti kaznu od 30 tisuća kuna.

- Iznimno nam je žao situacije u kojoj se našla Udruga Zadarske šapice, čiji volonteri godinama skrbe o napuštenim psima. Nažalost, nema zakonskog načina da platimo njihovu kaznu, ali ćemo svakako stupiti u kontakt s njima i nastojati im, u okviru svojih mogućnosti, pomoći da što bezbolnije prevladaju ovu situaciju, poručili su iz Županije.

Iz azila pak poručuju da im ne treba novac, već privremena registracija za rad kako bi mogli mirno brinuti o životinjama dok se ne realizira trajno rješenje.