Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je odluku o darovanju nekretnina Općini Škabrnja u vrijednosti 929.059,66 eura (7.000.000 kuna) u svrhu provođenja programa demografskih mjera za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Škabrnja. Riječ je o prostoru ukupne površine 46.205 m2 na predjelu Vlačine na kojemu je, prema prostornom planu Općine Škabrnja, planirana izgradnja obiteljskih kuća. Općina Škabrnja obvezala se darovane nekretnine privesti namjeni u roku od pet godina.

Škabrnja je općina u razvoju, a u svrhu zadržavanja stanovništva i sprječavanja iseljavanja potrebno je oživjeti zapuštene krajeve i pružiti mladim ljudima nove mogućnosti. Na jednom takvom zapuštenom području, sjeverno od UPU Vlačine, planira se stambena zona sa svom potrebnom infrastrukturom za suvremeni način života, kako bi se maksimalno iskoristio stambeni potencijal ovog dijela Ravnih kotara. Iz Općine ističu kako taj potencijal prvenstveno leži u geografskom smještaju Škabrnje, prirodnim ljepotama mirnog predjela Ravnih kotara te maloj udaljenosti od grada Zadra i ostatka obalnog pojasa Zadarske županije, što ovo područje čini idealnim za obiteljski život.

- Velik je ovo korak za budućnost općine Škabrnja, jer će omogućiti njen daljnji razvoj i napredak. Mlade obitelji u Škabmji do sada su imale problem sa građevinskim zemljištem, a sada će imati mogućnost po povoljnim uvjetima otkupiti zemljište za gradnju obiteljskih kuća. U tijeku je parcelizacija te će uskoro biti raspisan natječaj za kupnju zemljišta, a Općina Škabrnja će osigurati svu potrebnu infrastrukturu, prometnice, struju i vodu do samih parcela. Želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na donošenju ove odluke, a posebno državnom tajniku Josipu Bilaveru, našem Škabrnjaninu, koji je dao velik obol svemu ovome, izjavio je Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja.