Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u međunarodnoj kampanji poznatoj u svijetu kao Brain Awareness Week, odnosno Tjedan mozga. Zajedno sa studentima psihologije i suradnicima Odjela organiziraju predavanja, radionice i simpozij.

Ovogodišnja kampanja održava se od 13. do 19. ožujka. Tradicionalno, planira se veći broj aktivnosti za različite dobne skupine, uključujući djecu predškolske dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente te širu populaciju. Cilj ove kampanje je širenje svijesti o važnosti neuroznanstvenih istraživanja o funkcijama ljudskog mozga u oblikovanju ponašanja kao i o važnosti brige o zdravlju mozga. Krovna tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je „Svakodnevica u očima neuroznanosti".

Izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić će održati u prostoru Sveučilišta javno predavanje na temu privrženosti pod nazivom „Dovoljno blizu i dovoljno daleko: neurobiološka podloga individualnih razlika u anksioznosti i izbjegavanju u bliskim odnosima".

Iz programa se posebno ističe i otvoreni simpozij za širu javnost, koji će se održavati u Multimedijalnoj dvorani glavne Gradske knjižnice Zadar. Događaj se zove „Neuroznanstveni simpozij studenata psihologije". Sva izlaganja će se odvijati pod mentorstvom prof.dr.sc. Pavla Valerjeva.

Ove godine organizatori najavljaju veliku novost jer kao Odjel za psihologiju organiziraju i solistički koncert na klaviru koji će izvesti Roland Grlica, mag. mus. s Muzičke akademije u Zagrebu, a izvodit će djela Bacha, Chopina te Debussya. Koncert će se održati u Svečanoj dvorani na Sveučilištu tijekom Tjedna mozga, a ulaz će biti besplatan i otvoren za širu javnost.

Đurđica Jurjević, školski psiholog s višegodišnjim iskustvom rada, održat će predavanje pod nazivom „Mozak, što ću s njim!?" na temu neurorazvoj u predškolskoj i ranoj školskoj dobi za javnost te radionicu „Gimnastika za mozak" za učenike više osnovnih škola na području zadarske županije.

Također, Tjedan mozga donosi i mnogobrojne zanimljive psihoedukativne radionice poput: „Kako mozak diše?", "Utjecaj pandemije Covid-a-19 na mentalno funkcioniranje u starijoj dobi: kvalitetno starenje usprkos pandemiji", „Kako mozak pamti psihotraumu?", „Stres tijekom javnog nastupa" i dr.

Cijeli program može se pogledati na linku.