Mještani Ista i Molata prepušteni su na milost i nemilost Gradu Zadru i Domu zdravlja Zadarske županije nakon što je ambulantu napustio dr. Velimir Vuk. Od tada su im bile dvije posjete liječnika koji su došli u ambulantu na otok Ist.

Doktor nam nije došao, nitko ništa nije javio, moramo zaključiti u nedostatku informacija da doktor ovaj tjedan neće doći na Ist, objavljeno je prije pet dana na Facebook stranici Mjesnog odbora Ist. Početkom ovog tjedna oglasili su svojim mještanima da im ove subote stiže doktor iz Božave.

- Prošlog tjedna nije bilo broda ni doktora, kazala nam je Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja. Ona ne smije ni tražiti od liječnika da napuste svoju ambulantu koja je ugovorena s HZZO- om na puno radno vrijeme, a Dom zdravlja zbog toga može biti kažnjen.

Zbog toga će u subotu na Ist otići dr. Dragan Klarić iz ambulante u Božavi. I to s brodom Saharun s čijim vlasnikom Dom zdravlja ima ugovor o prijevozu liječnika s Ista koji je pokrivao i područje Molata.

Ravnateljica Doma zdravlja odbila je ponudu iz Grada Zadra da plaćaju uslugu privatnog brodara kojeg im je ponudio pročelnik Mario Pešut.

Postavlja se pitanje broda Sv. Nikola u vlasništvu Grada Zadra kojeg nadležni iz gradske uprave nisu angažirali za svoje mještane pod izlikom ovog i onog. Prvi put je ususret izašla Javna vatrogasna postrojba koja ima par brodova, ali su za prijevoz doktora s Iža po buri na Ist dali gumenjak. Drugi put je doktoru s Ugljana brod ustupila Općina Preko koja je po pitanju potreba za svoje mještane naprednija od Grada Zadra kojima su građani na otocima koji im administrativno pripadaju, daleko od očiju. Standardna politika "brigo moja, pređi na drugoga".

Potraga za liječnikom na Istu se nastavlja. Na četvrti natječaj Doma zdravlja nitko se nije javio.