U nedjelju, 05. ožujka 2023. godine oko 17.45 sati, u Zadru u Ulici Hrvatskog sabora dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže tjelesne ozljede zadobio 60-godišnji hrvatski državljanin, vozač motocikla zadarskih registarskih oznaka.

Prema rezultatima očevida, do promene nesreće je došlo dok se 19-godišnja vozačica automobila Suzuki zadarskih registarskih oznaka, kretala u koloni prometnicom gdje je promet reguliran uz pomoć svjetlosne signalizacije te skretala u lijevo bez da se prethodno uvjerila da to može učiniti na siguran način, uslijed čega na nju nalijeće motocikl koji se kretao iz suprotnog smjera i zadržavao svoj smjer kretanja. Nakon udara moticiklist pada na automobil Suzuki, a potom i na kolnik ceste uslijed čega je ozlijeđen.

Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teže tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje sve okolnosti prometne nesreće, a u tijeku je kriminalističko istraživanje nad vozačicom u svezi kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Vikend na zadarskim prometnicama - evidentirano 158 prekršaja

Policijski službenici proteklog vikenda na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 158 prekršaja od čega: 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 61 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. 

Zabilježeno je i šest prekršaja zbog vožnje u zabranjenom smjeru (jednosmjerna ulica), tri prekršaja zbog isteka tehničkog pregleda i registracije te po jedan prekršaj zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, nepropisnog pretjecanja i nenošenja kacige.

Iz prometa je isključeno 27 vozača i četiri vozila.

U tom se vremenu dogodilo 6  prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena te su dvije osobe lakše ozlijeđene. 

Najveća koncentracija alkohola u količini od 1,96 g/kg izmjerena je kod 40-godišnjeg vozača automobila Renault zadarskih registarskih oznaka, kojeg su u subotu, 4. ožujka oko 03.20 sati u Ulici 84. gardijske bojne HV Termiti u Zadru zaustavili policijski službenici Policijske postaje Zadar. Daljnjim postupanjem od njega je oduzeto oko 1,8 grama marihuane, a također su prema njemu uporabljena sredstva prisile jer je tijekom liječničkog pregleda narušavao javni red i mir te se pokušao udaljiti.

Nakon provedenog kriminalisitčkog istraživanja, vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od devet dana.