„Pola grada" bilo je danas u Gradskoj loži na otvorenju velike izložbe Slobodne Dalmacije "80 godina u objektivu".

Putujuća izložba, koja je svojevrsni vremeplov kroz prava remek-djela majstora fotografije, u Zadar je stigla nakon Zagreba, u sklopu obilježavanja 80. rođendana najdugovječnijih dnevnih novina u Hrvatskoj.

- Posebna mi je čast u ovom gradu, koji je koljevka hrvatskog novinarstva, prisjetiti se onih koji su stvarali ovu zajedničku memoriju. Ne znam koje su mjerne jedinice za strast, emociju i ljubav, ali one su u ovim fotografijama neizmjerne, istaknuo je Miroslav Ivić, direktor Slobodne Dalmacije koji je kao primjer te neizmjerne emocije istaknuo fotografije mornara i ljepotice, košarkaških legende Giuseppea Pina Giergie i Krešimira Ćosića, posljednjeg ispraćaja Olivera Dragojevića...

Spomenute fotografije samo su dio bogatog arhive Slobodne Dalmacije, a nimalo lak zadatak izdvajanja njih 94 za ovu izložbu pripao je Matku Biljaku, uredniku fotografije Slobodne Dalmacije.

- U gradu poput Zadra ima tako sjajnu fotografsku školu braće Brkan, Jose Špralje, Abdulaha Seferovića, Željka Karavide, Vladimira Ivanova... otvoriti ovakvu izložbu nije bio jednostavan zadatak. Niti jedna svjetska agencija ne baštini ovakvu tradiciju kao fotoslužba Slobodne Dalmacije, istaknuo je Biljak dodajući kako su fokus dali klasičnoj analognoj fotografiji.

A fokus Slobodne Dalmacije je na „malim", ali velikim ljudima.

- Ono što mori malog čovjeka, mori i Slobodnu. Od samih početaka pa sve do danas, naša je glavna uloga bila biti glasnik tih ljudi. Nisu nas impresionirale velike funkcije, već veliki ljudi. Ponosni smo što s vama možemo podijeliti djelić našeg rada koji potvrđuje kako je Slobodna bila i ostala dokument vremena. Zovu nas dinosaurima novinarstva, što i jesmo, kao i rasadnik talenata, a dokaz tome su naši zadarski novinari, istaknula je glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo.

Posebno emotivan na otvorenju izložbe bio je doajen novinarstva Abdulah Seferović Sefi čija su dijela dio izložbe koja prikazuje fotografije ukupno 80 autora.

- Prisjećam se nezaboravnih kolega: Kabića, Jovića Pempeka, Damjanića, Kulušića... Sve je ovdje natopljeno sjećanjima i značenjima, onim čega više nema, a još je nazočno. Ovo i jest i nije drukčije nego u novinama. Odvojeni od novinskih stranica i grafičke opreme, dobro poznati uradci nisu ništa izgubili od svoje ekspresivnosti. Njihovo se značenje nevjerojatno dobro uklapa u novo, galerijsko okruženju. Kako god okrenem, preplavljeni smo davnim danima i nostalgijom i onim što je ušlo u javnu i osobnu memoriju, poručio je Seferović na otvorenju izložbe "80 godina u objektivu" koja se može razgledati do 12. ožujka.