Forum mladih SDP-a upozorio je na današnjoj konferenciji za medije kako unatoč lanjskoj inicijativi još uvijek nije riješen problem prijevoza studenata koji žive u prigradskim naseljima i udaljenim općinama.

Naime, svi studenti moraju potrošiti veliki iznos samo za putovanje do Zadra i natrag, što značajno utječe na njihov standard. Cijene su se u međuvremenu još i povećale, pa tako pokaz za Sukošan košta 620 kuna, za Nin i Galovac 670, Nadin i Sv. Filip i Jakov 750... Najskuplje je studentima koji žive u Polači (870 kn), Starigradu (890 kn) i Obrovcu (920 kn).

- Niti jedna općina osim Vrsi ne sufinancira prijevoz svojih mladih sumještana samo kako bi ispunjavali svoje osnovne akademske obaveze i na kraju postali dio akademske zajednice te kao takvi doprinijeli razvoju svog mjesta. Nekada cijela stipendija, ako je dobijete, mora otići na subvencioniranje jednostavnog prijevoza kako bi student mogao slušati predavanja. Takvih studenata koji studiraju na Sveučilištu u Zadru, prema podacima Sveučilišta za akademsku godinu 2022./2023., ima gotovo 500.

Na žalost nemaju svi studenti Zadarske županije mogućnost plaćati smještaj u Zadru te ovise upravo o prigradskom prijevozu koji, ne samo da nije sufinanciran, već je i njegov vozni red toliko rijedak da su studenti često primorani satima čekati kako bi se vratili svojim domovima.

Konkretan prijedlog Foruma mladih SDP-a Zadarske županije je da se svi prigradski pokazi studenata Zadarske županije koji studiraju na Sveučilištu u Zadru financiraju u potpunosti od strane općina ili u suradnji sa županijom. Međutim, pozdravljamo i bilo koji drugi vid sufinanciranja tih pokaza koji bi smanjio financijsko opterećenje studenata i njihovih roditelja, ističe predsjednik Foruma mladih SDP-a Zadarske županije Sandro Lovrinović.