Radnici koji rade za dostavljače hrane u Hrvatskoj, a često se radi o strancima koji su potplaćeni i čija prava nisu regulirana, često na rubu zakona, žale se ovih dana na uvjete rada, niske plaće i maltretiranje poslodavaca u želji za profitom. Radnici Wolta danas su u Zagrebu javnosti predstavili probleme s kojima se susreću, tražeći prije svega ukidanje posrednika, tzv. Agregatora, zbog kojih im značajno pada naknada za dostavu.

O problemima s kojima se dostavljači susreću u Zadru svjedočila je jučerašnja prometna nesreća u Zadru, kada je jedan od njih skuterom udario u automobil. Prišli su mu prolaznici, pomogli mu kada su vidjeli da nije pribran nakon nesreće, utvrdili kako nije ozlijeđen (srećom, tko zna kako stoji sa zdravstvenim osiguranjem) te se na kraju razišli bez poziva policiji.

Nakon nesreće javio nam se jedan od zadarskih dostavljača koji radi za tvrtku iz Zagreba. Kaže da su on i njegovi kolege, u bilo kojoj firmi da rade, izloženi pritisku rada više od 10 sati dnevno, za cilj im se postavlja preko 25 isporuka u jednom radnom danu, u svim vremenskim uvjetima, a zadržavaju 70 posto prihoda od aplikacije.

- Mi smo novi ovdje i moramo stalno pratiti kartu na mobitelu. Posrednici pitaju samo o stanju svog skutera nakon nesreće, ne mare za vozače čak ni oni koji dožive bilo kakvu nesreću. Prošli mjesec jednog je dostavljača udario tramvaj u Zagrebu. Nadam se da će hrvatski zakon zaštiti strane radnike od ovakvog tipa poduzeća, požalio nam se Indijac s privremenom zadarskom adresom.
Ovakvih svjedočanstava je sve više, pa je tako procurila i poruka u kojemu posrednik dostavljača, koji je javio da je pao sa skutera, pita - je li hrana ostala sačuvana ili moraju pripremiti novu.