Prema podacima objavljenima sa zakašnjenjem na aplikaciji transparentni proračun, Grad Zadar je 30. prosinca isplatio Odvodnji 15 milijuna kuna.

Zbir je to 13 pojedinačnih isplata iz Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo iza kojih se ističe zajednički ugovor između Grada Zadra i Odvodnje o projektu aglomeracije.

U njemu se navodi kako se radi o kreditnoj tranši od 150 milijuna kuna s kojom Grad Zadar sudjeluje u pokrivanju neprihvatljivih troškova zajedno s plaćanjem PDV-a.

U tom ugovoru se navodi kako će Odvodnja po izboru izvođača radova Gradu dostavljati račune odnosno građevinske situacije koje njima ispostavljaju izvođači radova. Međutim ne zna se kojim izvođačima i podizvođačima, za koje ulice i u kojem iznosu, a već je potrošeno više od 50-ak milijuna kuna kreditnog novca.

U najavi gradske vlasti bilo je govora o tome da će se tim novcem platiti asfaltiranje i javna rasvjete u 300 gradskih ulica kada se njima provede aglomeracija za koju je EU odobrila 313 milijuna kuna bespovratnih novaca u ukupno ugovorenom iznosu projekta od 567 milijuna kuna. Zadarska aglomeracija ugovorena je samo s dva izvođača radova, Strabag i Ludwig Pfeiffer  za dvije cjeline prema tom ugovoru kojim je EU financiranje  iz programa koji je završen 2020. godine.  Pfeiffer ima više podizvođača: od Filiusa preko Vodoinstalacije do Ingre koja ih nedavno napustila pa su uveli novog.

Zato se, nema sumnje u Odvodnji i Hrvatskim vodama, koje se nikada nisu očitovali na novinarski upit o fantomskom natječaju, kupovalo vrijeme za ugovaranje treće cjeline, one za kanalizaciju u Kožinu i Petrčane. Iznos novca iz važeća dva ugovora odavno je  premašen pa se čeka novi program EU financiranja aglomeracije.

 Odluka o izvođaču radova, nakon posljednjeg roka provjere kojeg je dobio Europrojekt iz Zadra, trebala bi se donijeti ovog tjedna ali nije za vjerovat toj kao i svim najavama tijekom prošle godine. Otvaranje ponuda za izvođača radova na cjelini Petrčane bilo je u prosincu 2020. godine.