Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, koji „putuje" hrvatskim gradovima povezujući kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama, na jedan dan dolazi u Zadar.
U Zadru će u subotu 11. ožujka na jedan dan useliti u prostor udruge Eko-Zadar, a Muzej će okupirati i vanjski prostor na trgu ispred Kazališta lutaka Zadar.

- Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom, poručuju organizatori.

U prostoru Eko-Zadra od 10 do 15 sati prikupljat će odbačene predmete, a zatim u 18:30 sati otvoriti izložbu prikupljenih odbačenih predmeta te održati performans i udomljavanje.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci, Splitu, a kroz njegov je postav prošlo oko 150 predmeta od kojih je većina uspješno udomljena. Muzej odbačenih predmeta u Zadru održava se uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova u sklopu programa Razvoj praksi sudjelovanja u kulturi te uz donaciju Janaf-a. Prostornu podršku omogućili su udruga Eko-Zadar i Kazalište lutaka Zadar.