Student pete godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje Branimir Budija, inače Zadranin i nekadašnji učenik Gimnazije Franje Petrića, nedavno se vratio s natjecanja u Bangkoku gdje je predstavio svoj izum - robotizirana invalidska kolica koja će olakšati rad medicinskog osoblja. Za to je na izložbi inovacija IPITEX 2023, gdje se okupilo više od tisuću inovatora iz 24 države Azije, Afrike i Europe, osvojio brončanu medalju.

- Moj najbolji prijatelj Marko radi u poliklinici Glavić u Zagrebu te smo tako jednu večer pričali o tome kako je teško njemu, a pogotovo curama s kojima radi, podizati nepomične i nemoćne pacijente na bolnički krevet. Pokazivao mi je princip podizanja i shvatio sam kako to nimalo nije jednostavno i zahtijeva veliko naprezanje, ali kako i naprezanje također i veliku odgovornost i stres kako ne bi nešto pošlo po zlu. U tom trenutku sam počeo razmišljati što i kako bi se moglo napraviti, otkrio je Branimir za portal Srednja.hr.

Tako je došao na ideju o robotiziranim invalidskim kolicima koja je nedavno predstavio na izložbi inovacija IPITEX 2023 u Bangkoku gdje je za svoj izum osvojio brončanu medalju.

- Moja robotizirana invalidska kolica su mehatronički sustav, tj. spoj pneumatike i elektronike u jednu funkcionalnu cjelinu. Na faksu mi je mentor pokazao jedan veliki cilindar i počeo govoriti kako bi bilo dobro da se s njim nešto podiže, odmah mi je sjela ideja u glavu kako bih to sve mogao iskoristiti. Izrađena robotizirana invalidska kolica koriste tri pneumatska cilindra, jedan veći za podizanje pacijenta na visinu bolničkog kreveta te dva mala pneumatska cilindra koja podižu noge kako bi se omogućio ležeći položaj pacijenta, objašnjava Branimir.

S tim kolicima sve što bi medicinsko osoblje trebalo napraviti jest postaviti ih paralelno uz krevet i jednostavno pritisnuti gumb.

- Pritiskom na gumb aktivira se, preko programibilno logičkog kontrolera, podizanje pacijenta do završne pozicije, tj. pozicije kada se pacijent nalazi u ležećem položaju paralelno s bolničkim krevetom. Tako se riješio problem velikog naprezanja medicinskog osoblja prilikom podizanja pacijenta na bolnički krevet. Njihova zadaća je pritisnuti gumb te kada se pacijent podigne na visinu bolničkog kreveta samo pacijenta premjestiti na krevet, ponovnim pritiskom na crveni gumb kolica se vraćaju u početni položaj, govori Branimir.

No, do realizacije ideje nije bilo jednostavno doći te se njegov početni dizajn, kako nam kaže, razliku od onoga što je na kraju izradio. Dodaje i kako se nada da će se njegov izum u budućnosti koristit i u praksi.

- Ovo je prototip te su dimenzije kolica namijenjena za korištenje za djecu, ali bi svakako trebalo još poraditi na sigurnosti pacijenta jer je to primarna stvar o kojoj treba brinuti. Svakako imam još dosta planova kako bi mogao poboljšati kolica, što se tiče toga da sustav postane što više autonoman do toga da je stabilizacija te sigurnost prilikom podizanja na najvišem nivou, ali naravno za sve to treba vremena i naravno, novaca. U ovom trenutku, kada bi se par određenih sitnica još doradile, smatram da bi već mogle se testirati, rekao je Branimir.

Branimir je na petoj godini studija na FSB-u i ovo mu nije prva medalja koju je osvojio. Naime, sudjelovao je na Inova mladih u Osijeku gdje je osvojio i zlatnu medalju, a dobio je i Special Award od Universitatea Politechnica Timisoara i Special Prize University of Sibiu - Rumunjska.

- Što mi donose ove nagrade? Pa evo trenutno još ne znam, svakako smatram da su dobra odskočna daska za budućnost te da će dobro izgledati u CV-u za budućeg poslodavca. Također, osvajanje tih nagrada potaknulo me na razmišljanje da krenem u prijavu za patentiranje izuma pa ćemo vidjeti što će tu biti. Što se tiče želja nakon završetka fakulteta, nisam si baš jasno definirao gdje bi radio, ali naravno područje u kojem bi radio bi bilo vezano za mehatroniku i robotiku. Jako me zanima robotska automatizacija te također PLC programiranje, ali bi svakako volio razvijati nove robotske sustave, tj. R&D robota te naravno zajedno s drugima doprinositi napretku u toj industriji, poručio je Zadranin.