Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije i druge braniteljske udruge benkovačkog kraja u Gradskoj knjižnici Benkovac organizirale su predavanje "Što je PTSP i kako se s njim nositi?". Sjajno predavanje održao je poznati hrvatski psihijatar dr. Herman Vukušić, dok je događaju prisustvovao posebni izaslanik u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović.

- Danas su problemi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a umnogostručeni iz razloga što politika nije slušala struku. Političari su govorili da hrvatska oslobodilačka vojska nikad neće oboljeti od PTSP-a, jer to je oslobodilački rat. Ipak, ovim se problemom bavim punih 30 godina i najavio sam crne prognoze. Kasnije se priča otvorila kada je ruku na sebe diglo preko 3 500 hrvatskih branitelja. Svjetska znanost dokazala je da se simptomi mogu pojaviti 10, 15 ili 20 godina kasnije. Kada uspoređujete ratni stres, jednaku ulogu u stvaranju PTSP-a ima odgovor društva prema ratniku i njegovoj neposrednoj okolini. Hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a dugo su bili posebna, degradirana skupina. Sedmorica mojih pacijenata iz gardijskih postrojbi imali su sve riješeno: invaliditet, pristojne mirovine, ali su digli ruku na sebe. Bili su razočarani što su toliko patili, izgubili su dio obitelji, dio sebe, svoje duše i da nije to ono zašto su se borili. Političari to moraju znati, kazao je u emotivnom govoru dr. Herman Vukušić, poznati hrvatski psihijatar.

- Skupio sam snage da nakon 25 godina liječenja od PTSP-a progovorim o tom problemu te da iznesem svoje i patnje hrvatskih branitelja s kojima sam se liječio na Rebru. Mnogi životi hrvatskih branitelja su spašeni, oni su se vratili svojim obieljima živi i zdravi. Smisao ovog predavanja je da pričamo otvoreno bez predrasuda o ovoj temi i da privolimo branitelje na liječenje. Pozivam sve braniteljske Udruge Zadarske županije da konačno sjednemo za stol, da vidimo koji su glavni problemi hrvaskih branitelja i kako ih riješiti, jer ovdje će imati veliku pomoć najstručnije osobe, kazao je Milan Nimac, glavni inicijator ovog predavanja i koordinator Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije.

PTSP je izravna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, a posljedice mogu biti individualne, obiteljske i socijalne. Ako se pravovremeno i adekvatno ne liječi dolazi do osiromašenja života čovjeka i njegove obitelji. Poruka i cilj ovog predavanja je doprinos razumijevanju i jačanju svijesti što to znači imati PTSP, kako i gdje ga se može liječiti, kako se nositi s tom opasnom i podmuklom bolesti. 

Na ovo predavanje odazvao se veliki broj hrvaskih branitelja, a multimedijalna dvorana u Gradskoj knjižnici bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Braća Ivica i Slaviša Čerina završili su predavanje s pjesmom "Stina pradidova".