Zadarski Nasadi morat će isplatiti odštetu radniku na kojega je pala ploča kada je otvarao grob. Zaposlenik je u tužbi naveo kako je na radnom mjestu doživio tešku tjelesnu ozljedu, pri čemu je pretrpio fizičke bolove, strah i duševne boli.

Na sudu je opisan postupak otvaranja grobnice. Radnik pronađe gdje se točno nalaze vrata, s obzirom da su ona uglavnom zatrpana zemljom, pa mora taj dio otkopati i očistiti. Nakon toga drugi radnik bagerom otkopava vrata a radnik se vraća kako bi ih polegnuo. On je postupio kako se inače radi u tim prilikama, lijevu nogu izbacio na lijevu stranu, a desnu prema natrag. Na betonskim vratima koja su inače težine oko 70- 80 kg postoji jedna vitica pomoću koje se ista povlače, i nakon što otpadne malo zemlje s tih vrata, tužitelj je trebao ta vrata prihvatiti jer ona ustvari padaju prema radniku. Međutim kako je bilo jako mokro i sklisko, tužitelju su vrata iskliznula i pala na njegovu desnu nogu, koju od blata što je tada postojalo nije mogao pomaknuti.

Vrata su mu na potkoljeničnom dijelu desne noge pokidala nogavicu i sažuljala kožu na tom dijelu noge. Jedno vrijeme čak da je ostao pod tom pločom, prošli su ga trnci, osjećao je bolove. Nazvao je kolegu i dok je došao sam je nekako odgurnuo ploču. Tek 9 mjeseci nakon ozljede se utvrdilo točno što je s njegovom nogom. Osjećao je bolove, nije mogao niti stajati na nogama, a kamoli hodati. Ukupno liječenje je trajalo 20 mjeseci i 12 dana. Samostalno nije mogao funkcionirati sve dok liječnik nije odstranio jedan koštani fragment.

Nasadi su se usprotivili tužbi, tvrdeći kako je radnik postupao nepažljivo i nije se pridržavao mjera zaštite na radu, a još mu je nakon incidenta i isplatio jednokratnu naknadu. Sud je Nasade ipak ocijenio odgovornima jer rad na groblju s teškim i masivnim nadgrobnim pločama, koji se nesporno obavlja pod nepovoljnim uvjetima (u sagnutom položaju, izloženosti vremenskim neprilikama, prašini itd.) predstavlja opasnu djelatnost. Radnik u tim slučajevima nema pravnog interesa dokazivati teže stupnjeve krivnje ( krajnju nepažnju ili namjeru), dovoljno je dokazati postojanje štete i ustanoviti da ona potječe od opasne stvari ili opasne djelatnosti.

U ovom slučaju radnik je to dokazao jer je djelatnost manipuliranja grobnim pločama opasna djelatnost te mu Nasadi moraju isplatiti naknadu štete i troškove postupka od oko 50 tisuća kuna.