Pred saborskima Antikorupcijskim vijećem jučer su svjedočili Vesna Belenović i Predrag Sekulić. Balenović je rekla da je zbog ukazivanja na krađe dobila otkaz u Ini 2001. te da je Račanova vlada prodala Inu za 505 milijuna dolara, iako je Ina vrijedila 30 milijardi dolara, najviše zbog naftnih polja u Siriji.

Rekla je da se u nacionalnoj naftnoj kompaniji Ini jako puno kralo i za vrijeme HDZ-a i za vrijeme koalicijske vlasti HNS-a i SDP-a. Kada je koalicija došla na vlast krivulja troškova u Ini otišla je za 500 do 1000 posto, svjedočila je Balenović.

- Kralo se u svim segmentima, u prijevozu naftnih derivata, a najjača moguća dobit u Ini bila je u transportnoj funkciji. Tu su se milijarde i milijarde vrtile. Direktori u Ini umrežili su se s ugovornim prijevoznicima, kojih je bilo oko 200, i koje su plaćali godišnje 158 milijuna kuna.

Ugovorni prijevoznici su, tvrdi, mjesečno krali 28 milijuna kuna vrijednosti goriva, koje su dijelili s direktorima.

- Cisterna krene iz Siska u Zagreb i dođe s 5 tona nafte manje. Jednom je u Stankovcima, u zadarskom zaleđu, nestala cijela cisterna s gorivom, prepričala je Balenović.