Strukovna škola Vice Vlatkovića nastavlja ulagati u opremu i edukaciju nastavnika i učenika, a po kojima je već dugo na glasu kao jedna od najsuvremenijih škola u Hrvatskoj.

Ravnatelj Tihomir Tomčić ne miruje ni tijekom zimskih praznika pa je danas s partnerima predstavio dosadašnji tijek projekta "Budi spreman i kompetentan" vrijednog 4,4 milijuna eura, iznosu koji je u cijelosti pokriven iz Europskog socijalnog fonda.

Dosad je izvršena analiza tržišta rada, provedene su brojne edukacije, uspostavljen IT sustav za vrednovanje nastave, osnovan volonterski klub, održan Strukovni sajam, koji će se ove godine preseliti na ulaz u centar grada... Iza projekta, koji traje do kraja godine, ostat će i programi obrazovanja za odrasle koji su prilagođeni novim trendovima, pa je tako među njima dijagnostika i servisiranje električnih vozila, romobila i bicikli. Što se tiče opreme, projekt donosi vjetrogeneratore, koji se na ulazu škole vrte već mjesecima, oprema za automehatroniku, specijalne sjedalice, ispitne ploče sa senzorima, bespilotnu letjelicu, solarne toplinske sustave...

Ovaj projekt dio je veće cjeline Regionalnog centra kompetentnosti, kojeg čini i projekt "Bolji uvjeti za učenje kroz rad". U sklopu tog projekta u dvorištu škole niknula je nova zgrada - automehatronička radionica. Bit će to pravi servis sa suvremenim vozilima i dizalicama.

- Radovi na objektu su pri samom kraju te očekujemo da će kroz mjesec dana biti gotovi, a ubrzo će stići i ostatak opreme. Kada zbrojite vrijednu opremu i edukaciju nastavnika, možete dobiti samo jedan rezultat - učenike koji će steći vještine za tržište rada, istaknuo je Tomčić.

Ravnatelj Strukovne škole osvrnuo se i na izazove s kojima su se suočili.

- Rijetko kad se neki projekti realiziraju u ovako teškim uvjetima. Dogodila se korona, a zatim i grozna ruska agresija na Ukrajinu. Cijene su se povećale, a i rokovi nabave su postali nesigurni. Budžet smo planirali po jednim cijenama, a završavamo po sasvim desetim. Primjerice, samo jedan stroj na početku je koštao 1,2 milijuna kuna, da bi mu kasnije cijena porasla na 1,9 milijun kuna. No u životu treba imati sreće, pa smo imali sreće na osnivaču, Zadarskoj županiji, koja nam je izašla ususret s kreditom od četiri milijuna kuna bez kojeg ne bi mogli završiti projekt. Imali smo i sreće i s timom, partnerima kao i Agencijom ZADRA NOVA, naglasio je Tomčić.

Ravnateljica te Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Vuković Dujmović istaknula je kako je unatoč burnim vremenima ovaj projekt na dobrom putu.

- Agencija je u suradnji sa školom od 2018. godine, od dobivanja statusa Regionalnog centra kompetentnosti pa dalje u pripremi i provedbi ovih projekata, koji su zahtjevni, ali nose potrebne promjene u obrazovanju i gospodarstvu. S obzirom na aktivnosti škole i aktivnog ravnatelja očekujemo da ćemo i dalje dobro surađivati, najavila je Dujmović Vuković.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić otkrio je kako su podnijeli zahtjev za obnavljanjem statusa Regionalnog centra kompetentnosti za ovu školu za budućih pet godina.

- Generalni stav Županije je da se prema svakoj školi odnosi kao da je jedina. Ne čudi stoga činjenica što su od 25 centara kompetentnosti u Hrvatskoj čak dva u Zadarskoj županiji - Strukovna škola Vice Vlatkovića i Medicinska škola Ante Kuzmanića. Ukupno imamo četiri projekta ukupne vrijednosti preko 20 milijuna eura što je velika investicija, istaknuo je Šimunić dodajući kako je svaki ministar obrazovanja, koji je dosad posjetio Strukovnu školu, ostao ugodno iznenađen prostorom i opremom.