Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo „Uništavanje zaštićenih dijelova prirode".

Naime, osumnjičenog su u subotu, 18. veljače oko 17,00 sati u Pašmanskom kanalu zatekli policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar kako obavlja gospodarski ribolov bez potrebnih dozvola čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu.

Daljnjim policijskim postupanjem pronađene su tri plastične kutije u kojima se nalazilo ukupno 1590 komada strogo zaštićenih morskih organizama - ježinaca, te ronilačka oprema koja je oduzeta kao i ulov. 

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava redovnim putem, te je prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu. 

Istog dana u 22,20 sati u mjestu Turanj, zatečeno je plovilo u blizini otoka Galešnjak te je provedenom kontrolom utvrđeno kako 31-godinšnji hrvatski državljanin obavlja gospodarski ribolov, a da pri tome ne posjeduje potrebne dozvole, čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu (čl. 15. st.1.), kao i prekršaj iz Uredbe vijeća EZ-a (čl. 42 st.1 t. a).

Muškarac kod sebe nije posjedovao osobnu iskaznicu čime je počinio prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici, a na zahtjev službene osobe nije predočio policu osiguranja za plovilo čime je počinio prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, zbog čega je prekršajno sankcioniran.