U crkvi svetog Frane u Zadru održana je prigodna svečanost kojom se obilježava 665. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira.

Ovo je 11. manifestacija po redu i u ovogodišnjem programu sudjelovali su brojni sudionici, među ostalima: orkestar OGŠ sv. Benedikta, učenici zadarskih osnovnih škola: Petra Preradovića, Stanovi, Šime Budinića, Šimuna Kozičića Benje i Zadarski otoci, Dječja folklorna skupina Donatići, KUD Vitezovi Vranski, KUD Zadarski tanac i KUD Stanovi.

Okupljene je pozdravio gvardijan samostana fra Stipe Nosić koji se, uz dobrodošlicu, osvrnuo na povijesne okolnosti i ulogu franjevaca u potpisivanju mira iz daleke 1358. godine upravo u sakristiji njihove crkve. Gradonačelnik Branko Dukić zahvalio je franjevcima na tradicionalno dobroj suradnji koja traje kroz sva burna vremena zadarske prošlosti, zahvalio svim sudionicima, a posebno najmlađima, naglasivši njihovu ulogu u očuvanju i promicanju mira. Anamarija Botica Miljanović, voditeljica projekta Muzej u školi - baština mira i koordinatorica ovog programa, pozdravila je u ime ravnatelja i OŠ Zadarski otoci.

Obilježavanje obljetnica Zadarskog mira ujedno je i dio projektnih aktivnosti Grada Zadra u europskim projektima u kojima sudjeluje posredstvom Europske mreže mjesta mira, pojasnila je Anita Gržan Martinović, član Upravnog odbora EMMM-a.

Program se nastavio svečanom povorkom sudionika kroz grad, u tradicionalnim odorama i nošnjama, a za sutra, 18. veljače, predviđena je Utrka mira, u organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije i Muzeja u školi, s početkom u 10.00 sati ispred crkve sv. Frane.