Za dva dana obilježit će se velika povijesna godišnjica kada je 18. veljače 1358. godine u samostanu sv. Frane sklopljen Zadarski mir.

U Zadar je tada došao ugarsko-hrvatski kralj Ludovika I. Anžuvinac, koji prisilio Mletačku Republiku da se mora odreći svojih posjeda u Dalmaciji.

Samostan sv. Frane u Zadru nažalost će se morati odreći svog statusa središta Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri koja ima svoje ingerencije čak u Argentini. U katoličkim medijima je objavljeno kako će do 2025./2026. postati kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu.

Nositelji tog procesa su već danima u Argentini: fra Domagoj Runje, generalov delegat za preustroj Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istre i fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima.

 Oni su u obilasku vjerskih središtima u Argentini koje od 1929. godine vode franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima, objavljeno je na internetskoj stranici franjevačke provincije sv. Jeronima.

Potvrdio nam je to jučer fra Stanko Škunca kojeg smo jedinog uspjeli dobiti za pitanje u kojoj je fazi preustroj.

 - Neće to još za pet godina ali mi moramo poštivati pravila. Istina da nas je sada više od 40 franjevaca ali sve smo stariji, rekao nam je 84-godišnji fra Škunca dodajući kako je tako i u drugim europskim državama u kojima je sve manje pripadnika tog reda sv. Frane. Nije to pitanje jeste li za ili protiv tog pridruživanja, dodaje fra Škunca.

Početkom veljače, samostanska zajednica sv. Frane i vjernici oprostili su se od četiri časne sestre, koje su nekoliko posljednjih godina živjele i djelovale u Samostanu sv. Frane. Pozna dob je također bila razlog tome kao i kod gašenja provincije sv. Jeronima. Iako imaju nekoliko mlađih franjevaca provincija o čijoj će sudbini konačnu riječ donijeti "general reda" sve je manja.