PU zadarska izvijestila je o slučaju prevarene 29-godišnjakinje koja se 10. veljače javila na oglas i putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom te dogovorila kupnju mobilnog uređaja. Nakon toga, nepoznatoj je osobi na poslanu, lažnu internetsku poveznicu uplatila nekoliko stotina eura, a mobilni uređaj nikada joj nije dostavljen.

- Budite oprezni na društvenim mrežama prilikom pronalaska oglasa za povoljnu kupovinu.
Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću, prodajemo stvari i sl. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta, u kojem su žrtve trgovci i potrošači, svi oni koji „kupuju- prodaju", naglašavaju iz zadarske policije.

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

- slanje poveznice koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
- lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
- jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice),
- zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
- poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon, pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

Osnovni preventivni savjet građanima je da prilikom prodaje ne koriste i ne daju niti jedan od gore navedenih podataka. jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

- Pratite pouzdane izvore i koristite Internet sigurno i odgovorno. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, prijavite to policiji, poručuju iz MUP-a.